Der er rigtig godt styr på pesticiderne i Danmark

Massescreening viser ikke fund af godkendte pesticider over kravværdierne, lyder det fra Dansk Planteværn efter sidste uges mediestorm

jt1

”Ulovlige pesticider fundet i grundvandet”, hed det i flere danske medier torsdag og fredag – men måske var den reelle historie i virkeligheden, at den omtalte massescreening ikke viser fund af godkendte pesticider over kravværdierne?

Sidste år blev det danske grundvand således screenet for 415 pesticider og nedbrydningsprodukter for pesticider, og der er ikke fundet godkendte midler, der ligger over kravværdierne. Hos Dansk Planteværn – paraplyorganisationen for danske pesticidimportører og -producenter – er man tilfreds med, at den udvidede screening viser, at godkendelsessystemet i Danmark virker.

Tiltro til godkendelsessystemet

”Resultatet fra massescreeningen af det danske grundvand har været ventet med spænding, og i Dansk Planteværn er vi tilfredse med resultatet. Afrapporteringen viser, at der er godt styr på pesticiderne i Danmark, for selv om man nu kigger efter ti gange flere stoffer end tidligere, så finder man ganske få prøver (0.01 procent) med spor af pesticider over kravværdien”, siger Jakob Tilma, kommunikationschef i Dansk Planteværn.

I Dansk Planteværn har man tiltro til, at den stramme danske godkendelse af pesticider er med til at sikre godt drikkevand til danskerne, og at det derfor er ”helt uacceptabelt, hvis der som massescreeningen antyder har været benyttet ulovlige pesticider”. Jakob Tilma så gerne, at man går endnu grundigere til værks i overvågningen, da man faktisk ikke ved, hvad der ellers findes i vores grundvand af potentielt skadelige kemikalier, der ikke stammer fra landbruget.

Hvorfor leder man kun efter pesticider?

”Skal vandforbrugernes tryghed ved vandet bevares, er det nødvendigt med en opjustering af rapporten, så man leder efter andet end blot pesticider”, lyder det fra Dansk Planteværns kommunikationschef.

Du kan læse mere på Dansk Planteværns hjemmeside via linket HER, og HER kan du se Bæredygtigt Landbrugs reaktion på sidste uges historie om de ulovlige pesticider i grundvandet.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.