Bæredygtigt Landbrug om pesticider: Systemet fungerer

BL-bestyrelsesmedlem kritiserer miljøminister for at give det samlede landbrug skylden for ulovlige sprøjtemidler fundet i grundvandet

peter-kiær

Der er fundet rester af ulovlige sprøjtemidler i det danske grundvand, fremgår det af en nyhed fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Nyheden beviser ifølge Bæredygtigt Landbrug, at screeningssystemet fungerer:

”Vi må klart tage afstand fra brugen af ulovlige stoffer. Men vi har hele vejen igennem været fortalere for, at man undersøger bredt for det hele, og glædeligvis er vi blevet bekræftet i, at de godkendte stoffer tydeligvis ikke udgør noget problem”, siger Bæredygtigt Landbrugs direktør Hans Aarestrup.

”Vi vil gerne opfordre til, at man opretholder en bred kontrol, da landbruget kun kan være interesseret i, at tilliden til godkendelsessystemet og de godkendte produkter bliver større”, tilføjer direktøren.

Ingen ved, hvem der har brugt midlerne

Bæredygtigt Landbrug er kritisk i forhold til miljøminister Lea Wermelins ageren i sagen. Ministeren har således i medierne fredag morgen kritiseret landbruget bredt set i relation til fundet af de forbudte sprøjtemidler – selv om ingen aner, hvorfra midlerne stammer.

Bæredygtigt Landbrugs bestyrelsesmedlem Peter Kiær påpeger, at den seneste sag med brugen af ulovlige midler i landbruget ligger en del år tilbage, selv om kontrollen efterfølgende er intensiveret:

Ikke et generelt problem i erhvervet

”Der kan være brodne kar i vores branche såvel som i andre. Men det er ikke en minister værdigt at udpege et helt erhverv som syndebuk. Det er ikke rimeligt at give offentligheden et indtryk af, at der er et generelt stort problem med ulovlige pesticider i dansk landbrug – for det er ikke tilfældet. Personligt må jeg sige, at jeg ikke har kendskab til én eneste landmand, som bruger andre planteværnsmidler end dem, som er godkendt herhjemme af de strengeste kontrolmyndigheder i verden”, siger Peter Kiær.

Lea Wermelin vil tage sagen op med landbruget, lyder det.

”Den invitation siger vi ja tak til”, svarer Peter Kiær.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

9 kommentarer til “Bæredygtigt Landbrug om pesticider: Systemet fungerer”

 1. I skulle simpelthen skamme jer. Ingen form for selvransagelse eller bekymring over, at der er fundet ulovlige stoffer i vores grundvand. Jeg håber og beder til, at al EU’s landbrugsstøtte snart bliver fjernet. For hvorfor pokker skal vi poste så mange penge i hovedet på folk, der helt åbenlyst snyder og bedrager!

  1. Søren hvordan kan man tillade sig kun at pege på landbruget?
   Fjerne eu støtten, er du med på at støtten er der for at holde prisen på fødevare nede for forbrugerne

  2. … og du mener ikke at pesticidrester kan stamme andre steder fra end landbruget ??

   Jeg må skuffe dig, pesticidrester stammer også fra den almindelige danskers brug af træbeskyttelse, undervognsbehandling, algefjerner, og ukrudtsmidler (eks Prefix, som de fleste husstande brugte i 80’erne)…

   Derudover kommer en ikke uvæsentlig del fra det offentlige, eksempelvis DSB som har brugt enorme mængder langs skinner og stationer… kommuner og andre offentlige virksomheder !!!

   Hvorfor skal landmanden tage skraldet ???

 2. Kan det være DMS’en om igen. Da fik landbruget også skylden fra start af, senere kom det frem at stoffet kun var brugt til frugt og bær. De første fund af DMS blev imidlertid fundet i 5 ud af 8 boringer i Hvidovre og Avedøre, og da der blev gravet i hukommelsen fandt man ud af, at i den periode hvor midlerne var blevet brugt, havde områderne været bebygget, først da kom det frem at midlerne også bruges, ag stadig gør det, i maling og træbeskyttelse!!!

 3. Af hensyn til udenforstående er det på sin plads her at præcisere at det som brugere, producenter og BL bestyrelsesmedlem Peter Kiær kalder plante-værns-midler af alle andre kaldes gift.

  1. jørgen pedersen

   kaffe kaldes nydelsesmiddel i dag, men var det kommet på markedet som en ny ting i dag, ville kaffen slet ikke kunne bestå prøven om ikke at indvirke på det menneskelige organisme i negativ grad, og man bruget også radioaktive isotoper til at bekæmpe menneskelige sygdomme med uden derfor at kalde det gift og skadeligt, du er naturligvis ganske velkommen til at have din mening (sammen med mange andre), men bekæmpelsesmidler bruges til at frembringe sunde fødevarer…………….

   1. Kære Jørgen Pedersen tak for at bekræfte min ret til at have en mening!
    Den vil jeg bruge til at mene at vi alle har ret til at kunne foretage et oplyst valg, især når det gælder rest indhold af sprøjtegift i fødevare.
    Desværre får jeg ingen mening ud af at sammenligne kaffe, radioaktive isotoper og bekæmpelsesmidler, det som almindelige mennesker kalder sprøjtegift. Selvfølgeligt kalder producent og brugerne det ikke for sprøjtegift. Colt kaldte heller ikke deres revolver for en effektiv dræber, de kaldte den for Peacemaker:-/

    Selv små børn kan forstå forskellen mellem frivilligt at vælge at putte noget i munden det være sig lakrids, tobak, alkohol, kaffe o.s.v. og ikke frivilligt indtaget sprøjtegift-rester der i stigende grad forekommer i alle konventionelt producerede fødevarer, mest i udenlandske men DK haler ind på udlandet.

    Ingen kan se eller dokumenter nogen som helst logik i at skulle acceptere sprøjtemiddelrester i deres mad fordi de drikker kaffe eller det der er stærkere. Stadig færre tror at hvis de f.eks. drikker kaffe kan de lige så godt tage landbrugets sprøjterester med. Det er med gifte som med at læsse kamelen, det sidste strå brækker ryggen.

    Alle der følger en lille smugle med hører jævnligt om videnbaseret landbrug, videnskabsbaseret landbrug og moderne landbrug. Der er hverken videnskab, moderne eller fair så længe vi som forbrugere end ikke får oplyst hvilke gifte der er anvendt. At det ikke er farligt virker ikke beroligende når det er producenter og forbrugere af giften der påstår det.

    Konventionelt landbrug tvinger med deres hemmeligholdelse forbrugerne til at købe økologiske fødevare der er uden giftrester når fødevaremyndighederne måler indholdet.

    Det er om muligt endnu værre at den dygtige avler der kan frembringe produkter med, mere af det ønskede indhold og mindre af det uønskede indhold, ikke bliver belønnet. Det er DDR om igen. Det er uholdbart, og det er heller ikke bæredygtigt……………………..

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen