Du træder på miljøet og fagligheden, miljøminister

Regeringen burde lytte til Bæredygtigt Landbrugs forslag om efterafgrøder på arealer uden vintersæd. Og så bør Lea Wermelin holde sit løfte om at måle for stoffer i spildevandet...

flemming-fuglede-joergensen-1

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken

Landmændene har fået nok.

Ikke af miljøhensyn og klimabevidsthed, men af symbolpolitik, verdensfjerne krav og manglende faglighed.

Det går den forkerte vej for næringsstofindholdet i vore vandløb, siger miljøminister Lea Wermelin og dikterer mere af den hidtil anvendte medicin og henviser til de universiteter, der foretager myndighedsbetjening.

Regnestykket holder ikke

Men nej, her er dine rådgivere ikke fair overfor dig, fru minister. For når du dekreterer så mange efterafgrøder til landbruget, rokker du ved balancen mellem efterafgrøder og vintersæd – og så vælter dit regnestykke. Det påpeger dine rådgivere fra universitetet. Dine embedsmænd har overset dette?

Når du farer så drastisk frem med krav til landmandens markplan og ikke forstår denne balance – er det så for igen næste år at kunne sige: Det hjælper ikke, vi straffer landmanden endnu en gang?

Det er ikke miljøklogt, som ministeriet handler. Det prøvede flere hundrede landmænd at gøre dig opmærksom på i mandags ved den store traktor-demonstration i Gråsten. Du burde lytte til dem. Du burde forstå, at grænsen for landmanden er nået, når du dikterer dem ting, der både er dårligere for produktionen, klimaet og miljøet. Tag dog den fremstrakte hånd fra Bæredygtigt Landbrug – og lad os sammen lave en miljøpolitik, der virker.

Enkel og effektiv løsning

Vores enkle forslag lyder: Efterafgrøder skal sås på alle de arealer (efterafgrødegrundarealet), hvor der ikke er vintersæd – undtaget, hvor der har været roer eller kartofler.

Det vil samle næringsstoffer op en langt større del af året og i større mængder der, hvor der er næringsstoffer – end din regerings forslag med flere efterafgrøder, der efterlader jorden sort i forårsmånederne.

Og en ting til – få nu målt for stoffer i spildevand, som du har lovet. Først når vi virkelig ved, hvor næringsstofferne kommer fra, kan der sættes ind, hvor det er nødvendigt. Som du farer frem nu, blot med mere af samme skuffe, vil vi få samme resultat – og det hjælper jo ikke – vel?

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier, du kan eksempelvis se Effektivt Landbrugs udgave HER samt Maskinbladets version via linket HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen