Bæredygtigt Landbrug reagerer på misinformation om glyphosat

Radikal politiker viderebragte usande oplysninger fra Danmarks Naturfredningsforening på tv – og har derfor nu fået brev fra BL’s direktør

hans3

Den radikale miljøordfører Zenia Stampe burde være færdig med at bruge Danmarks Naturfredningsforening som baggrundskilde, inden hun optræder på tv. I hvert fald har Bæredygtigt Landbrug nu reageret på de åbenlyst ikke korrekte påstande, hun fremsatte i DR2-programmet Deadline forleden.

”Vi så jer i Deadline på DR2 tirsdag den 14. januar, hvor I kom ind på Roundup og glyphosat. Når vi henvender os, er det, fordi debatten er for vigtig til, at den skal afspores af faktuelt forkerte informationer”, skriver Bæredygtigt Landbrugs direktør Hans Aarestrup således i en mail til både Zenia Stampe og tv-programmets vært Niels Krause-Kjær.

”Zenia Stampe fremførte i interviewet, at der de seneste ti år skulle være fundet glyphosat i 234 drikkevandsboringer. Ud af dem overskred 28,6 procent kravværdien for drikkevand, og disse boringer har måttet lukke. Det svarer til, at 67 boringer skulle være lukket på grund af glyphosat. Dette er faktuelt forkert. Det korrekte tal er, efter hvad vi kan se, nul”, tilføjes det.

Boringer uden drikkevand…

Ifølge Bæredygtigt Landbrug er det tydeligt, at Zenia Stampe har sine tal fra Danmarks Naturfredningsforenings nyhed HER.

Problemet er, at Danmarks Naturfredningsforening ikke bare tager drikkevandsboringer med. De inkluderer også boringer på lossepladser, forureningsboringer, markvandingsboringer og mange andre typer boringer, hvor vi ikke får drikkevand fra. Det fremgår af det kort, som Danmarks Naturfredningsforening linker til.

Nej, vi drikker ikke losseplads-vand

”Vi drikker naturligvis ikke losseplads-vand i Danmark. Det burde være klart for alle. Påstanden om, at boringerne, der var over kravværdien, skulle være lukket, synes at være uden nogen form for dokumentation. Vi har fået bekræftet fra Miljøstyrelsen, at man ikke kan angive et pesticid som årsag til lukning af en boring, med mindre at der er fund over kravværdien på 0,1 mikrogram pr. liter. Men en boring, der har indhold over kravværdien, bliver ikke automatisk lukket. Det er en politisk fastsat værdi, som Niels Krause-Kjær korrekt fremførte. Den sundhedsmæssige grænseværdi (ADI) for glyphosat er 0,5 milligram – 500 mikrogram – pr. kilo kropsvægt dagligt. Det svarer til, at hvis drikkevandet har 0,1 mikrogram pr. liter, så skal en person på 70 kilo drikke 350.000 liter vand om dagen for at nå op på den sundhedsmæssige grænseværdi”, skriver Hans Aarestrup i brevet til Zenia Stampe og Niels Krause-Kjær.

Tillid til Miljøstyrelsen?

”Vores landmænd er dem, der har den mest direkte kontakt med glyphosat gennem deres arbejde. De og deres familier drikker også vand fra hanen. Så vi er naturligvis også interesserede i, at de stoffer, der bliver brugt på marken, er sikre. Vi har meget stor tillid til, at Miljøstyrelsens vurdering af stoffet er korrekt”, forklarer BL-direktøren.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk og Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

1 kommentar til “Bæredygtigt Landbrug reagerer på misinformation om glyphosat”

  1. Jens C. Streibig

    Zenia Stampe benytter Danmarks Naturfredningsforening som dataleverandør. Meget pinligt al den stund vi har Miljøstyrelsen og andre offentlige vederhæftige institutioner, der kan fremskaffe tjekkede data, som giver et mere retvisende billede at tingenes tilstand.
    Hvad skal vi med disse offentlige vederhæftige institutioner, når deres møjsommelige akkumulering af viden om pesticider negligeres af (visse) politikere?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen