”Voldsomt angreb på landmandens retssikkerhed!”

Bæredygtigt Landbrug kritiserer nyt kontrolsystem målrettet slåningskravet – fordi landmanden nu er skyldig, indtil det modsatte er bevist

20180301baeredygtigt-personale014

Forslaget om en ny app målrettet den satellitbaserede kontrol af slåningskravet møder modstand fra Bæredygtigt Landbrug – der opfordrer Landbrugsstyrelsen til at trække forslaget tilbage.

”Det her er et voldsomt angreb på landmandens retssikkerhed. Det er uacceptabelt, at borgere i Danmark er skyldige, indtil de selv har bevist deres egen uskyld”, siger Nikolaj Schulz, chefjurist i Bæredygtigt Landbrug.

Obligatorisk at landmanden undersøger sig selv

Det har hidtil været op til kontrollørerne at tjekke, hvorvidt kravet om at slå brak- og græsarealer én gang årligt bliver overholdt. En ny satellitbaseret kontrol opererer imidlertid med et omstridt og fejlbehæftet trafiklys-system – og får med udkastet til en ny bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugerne nu følgeskab af en app, der ifølge Bæredygtigt Landbrug tager udgangspunkt i omvendt bevisbyrde:

Landmanden skal således dokumentere, at han har overholdt kravet, i stedet for at Landbrugsstyrelsen skal dokumentere, at kravet ikke er overholdt. Hvis slåningskravet er opfyldt om foråret, men ikke fremgår af trafiklys-systemet, kan det være umådeligt svært i slutningen af oktober at bevise og dokumentere, at slåningskravet allerede var opfyldt i foråret.

Juridisk glidebane

”Det er en juridisk glidebane. Og det gælder også i forhold til, at landmanden skal både undersøge og angive sig selv – hvilket strider mod internationalt anerkendte retsprincipper”, forklarer Nikolaj Schulz.

Én ting roser Bæredygtigt Landbrug dog i høringssvaret: At en ændret model for udsættelse af høstfrist for hovedafgrøden er et skridt i den rigtige retning – om end høstfrister generelt stadig betegnes som absurde.

Du kan se hele Bæredygtigt Landbrugs høringssvar HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

(Ovenstående tekst er ligeledes sendt ud som pressemeddelelse, du kan se Maskinbladets version af historien HER).

1 kommentar til “”Voldsomt angreb på landmandens retssikkerhed!””

  1. Allan Holm Nielsen

    Sådan er det i hvertfald nu – tag bare lattergas-tallene og klima-belastning.
    Lattergas udgør næsten halvdelen af den påståede belastning, men kigger man i noterne er usikkerheden på tallene +/- 100%!!!
    Og nu skal landbruget så bevise sin uskyld.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen