Klimaloven er hovedløs populisme

Nu lægges der op til, at danskerne skal være fattigere, at landbruget skal indskrænkes, og alle skal betale flere skatter og afgifter – skriver Nye Borgerliges partiformand

vermund-1

Af Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige

Klimaminister Dan Jørgensen fortalte fredag aften smilende til de rullende kameraer, at han da hverken vidste, hvordan man skal nå målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030, og at han da heller ikke vidste, hvad det ville komme til at koste.

Det synes jeg faktisk ikke er sjovt. Det er er ikke noget, der får mig til at smile.

Tværtimod kan jeg godt blive gal, når politikerne nu over en bred kam så åbenlyst overgiver sig til en hovedløs populisme i klimapolitikken.

Udviklingen går faktisk den rigtige vej

Det er dybt uansvarligt, hvad politikerne fra Alternativet til DF er blevet enige om at gøre til lov. For det kommer til at koste. Det bliver dyrt at fjerne 70 procent af udledningen i forhold til 1990 inden for få år.

Og selvom man behændigt undgik at sætte tal på for landbruget i første omgang, så skal man ikke være stormester på lommeregneren for at nå frem til, at 70 % reduktion kan man ikke nå i 2030 uden at indskrænke den danske landbrugsproduktion.

Sektorens udledning er faldet med 21 procent siden 1990, og der er en positiv udvikling, hvor man gennem innovation og mere effektive produktionsformer kan reducere udledningerne endnu mere. Men en rigid forpligtelse på 70 procent lader sig ikke gøre uden at producere mindre.

Hvorfor fokusere nationalt i stedet for globalt?

Det er ikke, fordi jeg ikke tager udfordringen seriøst. Det er godt, at vi som et rigt land bidrager til, at verden bliver et bedre sted for flere.

Og det har dansk landbrug gjort i generationer. Vores fødevareproduktion mætter millioner af mennesker over hele verden. Danske landmænd producerer effektivt, miljørigtigt og også med en lavere udledning af drivhusgasser end i de lande, som aftager vores produkter.

Det indlysende rigtige i forhold til klimapolitik vil derfor være: Lad os øge dansk landbrugsproduktion. Lad os skabe rammevilkår, der gør det lettere at drive landbrug i Danmark. Lad os fjerne de begrænsninger på produktion og fordyrende regler, der står i vejen for, at danske klimavenlige landbrugsprodukter kan mætte endnu flere maver – globalt.

Men det er det modsatte, politikerne gør. De fokuserer nationalt i stedet for globalt.

Den danske klimalov handler udelukkende om at begrænse udledninger i Danmark. Det er så hovedløst populistisk, at man må tage sig til hovedet.

Dyr pris for meget lidt…

I modsætning til regeringen har Bjørn Lomborg forsøgt at give et ædrueligt bud på prisen for en 70 procents reduktion. Resultatet er nedslående. Mere end 842 mia. kroner vil det ifølge Lomborg koste at nå Danmarks reduktionsmål, som forventes at reducere temperaturen med en titusindedel (0,0001) grad.

Hvis vi brugte skattekronerne fornuftigt, investerede vi pengene i grøn forskning og nye teknologier, som kunne komme hele verden til gode. Så brugte vi vores velstand til at skabe bedre muligheder for alle.

Nu lægges der op til, at danskerne skal være fattigere, at landbruget skal indskrænkes, og alle skal betale flere skatter og afgifter.

Hvorfor? Fordi politikerne heller vil føle sig gode, end gøre noget godt.

(Indlægget er sendt direkte fra Pernille Vermund til Bæredygtigt Landbrug med henblik på offentliggørelse på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.