Trods advarsel fra minister: Venstrefløjen vil forbyde Roundup i landbruget

Et forbud mod glyphosat kan skade klimaet, men det bekymrer tilsyneladende ikke SF og Enhedslisten…

img_0121

Det er ikke engang halvanden måned siden, SF-politikeren Carl Valentin fik klart svar fra miljøministeren:

Et forbud mod glyphosat – der er et aktivstof i ukrudtsmidlet Roundup – kan skade klimaet, fordi en øget mekanisk bekæmpelse vil medføre en øget udledning af CO2.

Glyphosat er meget effektiv i forhold til næsten alle ukrudtsarter, lød det i svaret til folketingspolitikeren fra Lea Wermelin og hendes eksperter i Miljøstyrelsen. Og det blev tilføjet: Stoffet bliver umuligt at erstatte fuldt ud, hvis det skulle blive forbudt.

Vil gå endnu længere

Dét har tilsyneladende ikke afskrækket hverken Enhedslisten eller SF, der åbenbart ikke lader sin politik på området påvirke af faglige input om konsekvenserne for både fødevare-produktionen og klimaet:

”I Enhedslisten ønsker vi at gå endnu længere og også forbyde brugen af Roundup i landbruget”, lyder det således fra det venstreorienterede partis miljø- og naturordfører Mai Villadsen til nyhedsbureauet Ritzau.

Hendes melding bakkes op af bl.a. den såkaldte miljøorganisation Greenpeace i mediet AgriWatch og kommer som en reaktion på, at et borgerforslag tvinger Folketinget til at tage stilling til et eventuelt forbud mod privat brug af Roundup i haver og på offentlige fællesarealer.

Heller ikke Carl Valentin (SF) selv er øjensynligt blevet spor påvirket af ministersvaret:

“Danskerne har endnu engang sagt klart nej til Roundup. Nu må ministeren lytte og få sat gang i en udfasning, så vi kan få et totalforbud mod Roundup”, siger Carl Valentin til Altinget.

Håber også at ramme landbruget

Borgerforslaget – der lige akkurat nåede de krævede 50.000 underskrifter – sigter altså i første omgang kun efter et forbud mod privat brug af Roundup, men ifølge initiativtager Christiane Bjørg Nielsen håber man, at også erhvervslivet bliver ramt:

”Vi har ikke taget landbruget med i det her forslag, fordi det gør det nok lidt nemmere. Det havde nok været rigtig svært at håndtere, hvis vi også forsøgte at ændre noget for industrien. Vi kan kun drømme om, at det kommer i næste ombæring”, siger Christiane Bjørg Nielsen til Ritzau.

Miljøminister Lea Wermelin er i øvrigt med på at forbyde Roundup i private haver – men tøver altså med et forbud i relation til landbrugsdrift.

Agronom: Modstand mod glyphosat giver ingen mening

Du kan læse Landbrugsavisens omtale af sagen HER, mens miljøministerens omtalte svar til Carl Valentin om konsekvenserne af et glyphosat-forbud kan læses via linket HER.

Agronom Aksel Jørgensen har tidligere – på Bæredygtigt Landbrugs seneste generalforsamling – slået fast, at modstanden mod glyphosat ikke giver nogen mening, hvilket du kan læse om HER.

Aktivstoffet er flere gange blevet frikendt for at være såvel hormonforstyrrende som kræftfremkaldende, dét kan du læse om i artiklen HER. Støttepartiernes pres på miljøministeren kan du læse mere om i Altingets dækning HER.

Miljøministerens kommentar fremgår af artiklen HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.