Regeringen skyder sig selv i foden med økologi-fremme

Alle driftsgrene i landbruget kan lære af hinanden - men det konventionelle landbrug er i førersædet, når det gælder klimavenlighed

tina-mark-og-penge

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Regeringens erklærede mål er at reducere klimabelastningen med 70 % og samtidig udarbejde en plan for at fordoble det økologiske areal. De to forhold hænger på ingen måde sammen. Tværtimod. De stritter i hver sin retning.

Et nyt engelsk studie bekræfter mange tidligere undersøgelser og viser, at en total omlægning til økologi kan øge udledningen af drivhusgasser med op til 56 %. En større udledning fra økologien hænger primært sammen med et lavere udbytte pr. hektar. Der skal således omkring 40 % mere jord til økologisk produktion i forhold til den moderne landbrugsproduktion, når der skal produceres samme mængde fødevarer. Og fødevarer har vi brug for til verdens voksende befolkning.

Fem milliarder kr. til ingenting…

På trods af danskernes store klimafokus er de danske forbrugere ubesejrede verdensmestre i økologi. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en rapport fra februar i år. Det er ministeriet for en stor del selv skyld i, fordi der gives meget store tilskud til markedsføring af økologien:

I perioden 2011-2019 har der således været en samlet økologifremmeindsats på – hold nu godt fast – fem milliarder kr., samtidig med at mange offentlige kantiner lægges om til økologi. Intet godt har det ført med sig – hverken miljø- eller sundhedsmæssigt og da slet ikke klimamæssigt.

Økologer er både gode og dygtige landmænd

Økologerne selv (som vi også har en del af i vores forening, og de er skam både gode og dygtige landmænd) arbejder på at blive mere klimavenlige. Respekt for det – men de er meget langt bagud på points i forhold til det vidensbaserede, bæredygtige landbrug. Både når det gælder udledning, og når det gælder oplagring af kulstof og dermed CO2, har økologerne store udfordringer. Her vinder det moderne landbrug igen, fordi en velgødet afgrøde optager meget mere CO2 i planter og jord – end en tilsvarende økologisk produktion.

Økologerne foreslår reduktion af husdyr, idet kvæget er udråbt som den store klimasynder. Men det vil igen bide økologerne i halen – hvor vil de så få den nødvendige gødningsmængde fra, når de på den måde reducerer naturgødningen? Så vil de avle meget mindre pr. hektar. Samtidig er det forbrugerne, der sætter efterspørgslen – og der er intet tegn på et fald i efterspørgslen efter kød.

Verdensmester i klimavenlighed

Hvis regeringen virkelig ønsker at satse på klimareduktionen – så findes nøglen til løsningen i det moderne, vidensbaserede, bæredygtige landbrug.

Alle driftsgrene kan lære af hinanden. Klimamæssigt har økologerne meget at lære af det, man benævner konventionelt landbrug – der er verdensmester i klimavenlighed.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i flere medier – du kan eksempelvis læse Maskinbladets version HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.