Myndigheder: Landbruget har styr på medicinresterne

Der er – stadig – ikke grund til at frygte for medicinrester i vores mad, konkluderer Fødevarestyrelsen

grisestald

Der bliver holdt et skarpt øje med forekomsten af medicinrester i vores mad.

I 2018 undersøgte Fødevarestyrelsen ca. 12.000 prøver fra kød, mælk og æg og lignende for rester af bl.a. antibiotika, smertestillende stoffer og en række forbudte stoffer og hormoner, som kan have en ydelsesfremmende effekt.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Ikke ét eneste forbudt stof

Prøveresultaterne er opløftende, lyder det:

I 2018 blev der således kun fundet fem overskridelser af EU’s grænseværdier for tilladte lægemidler – altså ud af i alt 12.000 prøver – og der blev ikke fundet rester af ét eneste forbudt stof.

Ved fund af ulovlige rester hos slagterier eller besætninger bliver der altid fulgt op med besætningsbesøg og afklaring af årsagen. For at undgå medicinrester i fødevarerne stiller EU mange krav til landmandens brug af medicin til dyr, der skal sendes til slagtning, eller som leverer æg, mælk eller honning.

Lavt forbrug af antibiotika i Danmark

Resultaterne for 2018 viser altså, at der stadig ikke er grund til at frygte medicinrester i vores mad.

Danske landmænd er i øvrigt verdensberømt for at have et meget lavt forbrug af bl.a. antibiotika.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top