Ministres venlige taler klinger hult

Maskinbladets chefredaktør hæfter sig ved, at et i forvejen trængt landbrugserhverv tydeligvis kan forvente flere ubehagelige tiltag

20180301baeredygtigt-personale044

Af Rasmus Dalsgaard, chefredaktør for Maskinbladet

Da hele tre ministre – herunder statsministeren – gæstede Landbrug & Fødevarers delegeretmøde for et par uger siden i Herning, lød der fra alle tre positive toner, forståelse og velvilje over for landbruget. Men desværre var der også en underliggende tone af, at landbruget skal forvente tiltag, der ikke står på erhvervets ønskeliste.

Statsminister Mette Frederiksen (S) konstaterede ret banalt, at Danmark altid har været et landbrugsland, og hun sagde klart, at hun mener, at Danmark altid skal være et landbrugsland.

Det lyder selvfølgelig isoleret set positivt.

Samarbejde i sig selv løser ikke noget

Det samme gjorde nogle af meldingerne fra miljøminister Lea Wermelin (S), da hun var på talerstolen. Hun praktiserede ligesom statsministeren en form for venlighed over for de delegerede, som hun blandt andet lovede samarbejde, som hun endda sagde, at hun glæder sig til.

”Landbruget er en del af løsningen. Vi kan ikke komme udenom jer, og det vil vi heller ikke. Det er vigtigt at sige, at dansk landbrug ikke skal gå alene”, sagde Lea Wermelin.

Men hun talte også om både klima og biodiversitet som områder, landbruget skal bidrage til at løse.

Ved delegeretmødet i Herning Kongrescenter lød det måske besnærende med et løfte om samarbejde, men sammenholdt med regeringens kurs i forhold til klima og biodiversitet – og støttepartiernes udmeldinger – må vi sige, at samarbejde alene ikke løser noget. Det handler om de konkrete løsninger.

Venlig og imødekommende…

De venlige og besnærende toner lød også fra fødevareminister Mogens Jensen (S). Man fristes til at sige: Selvfølgelig. For han fremstår som en venlig og imødekommende mand, hver gang han taler til landmænd.

I talen ved delegeretmødet fortalte han blandt andet, at han er imponeret over landmænds arbejdsomhed, flid og faglighed. Og han udtrykte forståelse for de svære økonomiske vilkår, som nogle landmænd kæmper med.

Og så sagde han, at han tror på, at dansk landbrug har en stærk fremtid, selvom vi står over for udfordringer med handelskrig mellem USA og Kina, faldende fødevarepriser, et Brexit og en kommende EU-landbrugspolitik.

Flere begrænsninger og byrder?

Men Mogens Jensen berørte også en kommende klimalov, som vi endnu ikke kender indholdet af, men som kan vise sig at blive en direkte trussel, hvis ikke regeringen og dens støtter tænker på landbruget som en nøgle til at nå de ambitiøse mål, men fortsætter kvælningsstrategien, hvor der hele tiden tænkes i begrænsninger og flere byrder.

Alene regeringens planer om en nominel stigning i arveafgiften på 300 procent får de tre ministres venlige taler til at klinge hult.

(Indlægget har også været bragt som leder i Maskinbladet, dén udgave kan du læse HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen