”Lad nu være med at bilde folk ind, at når vi sprøjter, så forsvinder alt liv på marken!”

Landmand og BL-medlem Knud Jeppesen svarer Danmarks Naturfredningsforenings præsident på indlæg om Roundup

20180301baeredygtigt-personale032

Af Knud Jeppesen, moderne landmand, Tørringvej 30, Jelling

Utroligt, hvordan man ser flere præsidenter bruge fake news for at klare sig!

Senest er det Danmarks Naturfredningsforenings præsident Maria Reumert Gjerding, som i sit indlæg i Avisen Danmark forleden om at forbyde Roundup er så fagligt forkert og manipulerende en ”skrivebords-diplomat”, at en moderne landmand bliver nødt til at komme med lidt reel fakta.

Ja, Roundup bruges til at fjerne uønsket flerårig ukrudt som kvik og tidsler, lige før vi sår en ny afgrøde.

Så er det vrøvl at påstå, at jorden er bar, når vi straks sår en ny afgrøde, der spirer frem til glæde for insekter og fugle. Alternativt kan man harve jorden flere gange i 3-4 uger og afslutte med pløjning. Dvs. marken er sort i en måned. Dumt og ikke godt for klimaet.

Aldrig set så mange sommerfugle

Lad nu være med gang på gang at bilde folk ind, at når vi sprøjter, så forsvinder alt liv på marken. Det er direkte usandt.

Hos os her på landet har vi altså masser af viber og lærker og alle de andre dyr. Jeg har aldrig i de over 40 år som landmand set så mange sommerfugle i markerne som i år. Jeg ser tit 30-40 svaler kredse lavt rundt om maskinerne, når vi kører på markerne. Hvorfor? Ja, det er da, fordi vi hvirvler masser af insekter op, når vi kører. Kan forstå, at I ikke har den oplevelse inde i byen, men I har nok ikke bygget byerne så naturvenligt, at I kan få den fantastiske oplevelse, vi har. Jeg vil ikke bytte plads med jer, men I må gerne komme ud og se det hos os på landet.

Igen vrøvl, når du siger, at vi baserer vores produktion på kød. Vi laver da korn til mel, øl, whisky – raps til madolie, biodiesel, som vi sælger til udlandet, fordi I ikke vil bruge det i Danmark. Roer til sukker, kartofler til at spise, mel, chips, stivelse. Grøntsager og frugt.

Hvad mangler du? Så vil vi da lave det klimavenligt også. Så længe de fleste spiser kød, laver vi selvfølgelig også det. Og endda så meget, at vi kan sælge en del til udlandet. Smart, for så har vi noget at bytte med, når vi nu køber deres biler, elektronik og citrusfrugt.

Vi producerer det, kunden efterspørger

Det er godt nok ved at være træls at høre på jeres ævlen om, at vi skal ændre produktionen til menneskemaver. Få nu menneskemaverne lavet om til grøntfoder, så skal vi gerne lave mere, end vi gør nu.

Som andre moderne virksomheder laver vi selvfølgelig det, kunden efterspørger.

Vil du så også forlange, at bageren skal holde op med at sælge kager, fordi du synes, det er usundt?

Og hvilke planter vi dyrker på markerne, har da slet intet med brugen af Roundup at gøre. Intet. Det er et spørgsmål, om du vil bruge de mange klimabelastende kultiveringer af jorden eller klimavenlig Roundup?

Myten om Roundup i grundvandet

I mangel af andre argumenter kommer den med frygten for det uvisse og børns fremtid altid. Roundup er ikke fundet i grundvand efter regelret brug i landbruget, men der findes masser af BAM, fordi de fleste vandværker har brugt ukrudtsmidler rundt om deres boringer. Og DMS fra træbeskyttelse fra stakit, udhæng, træhuse m.m. Men det nævnes aldrig af DN. Der er kun sløjfet én boring i seneste årsopgørelse (2017) på grund af pesticidrester. Én. Og det på grund af BAM (træbeskyttelse), og den lå inde midt i en by! Det nævnes heller ikke af DN.

For øvrigt kan man købe plænerens, fluespray, myregift, fnat- og lusemidler i håndkøb indeholdende midler, der blev forbudt i landbruget for 10 til 25 år siden, fordi man fandt ud af, at de gik i grundvandet eller ud over dyrelivet.

I 25 år – og de bruges stadig! Lovligt!

DN, kom nu ind i den virkelige kamp for naturen.

(Indlægget er også sendt som læserbrev til Avisen Danmark – fællessektionen for dagbladene i mediekoncernen Jysk Fynske Medier A/S – der imidlertid har afvist at bringe det. Skribenten er medlem af Bæredygtigt Landbrug og har sagt god for, at teksten bringes på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top