Gør det enkelt

Landmand og BL-medlem Carsten Søborg har et godt råd til kommuner, der arbejder på nyt vandløbsregulativ

carsten-søborg-til-hjemmeside

Af Carsten Søborg, næstformand for Jammerbugt Vandløbslaug, Tranumvej 22, Birkelse, 9440 Aabybro

Aalborg Kommune er blandt de kommuner, der i øjeblikket arbejder på nyt fælles vandløbsregulativ.

Et godt råd til alle kommuner, der nu skal i gang med arbejdet: Gør det enkelt. Der er brug for, at alle kan konstatere, om vandspejlshøjden er korrekt ved en given vandføring. Korrektheden skal baseres på QH-regulativer, der anvender vandspejlshøjden.

Derfor, lyder rådet, placer vandmålere, der måler vandstandshøjde og vandføring på strategiske steder i alle vandløb, så kan det simpelthen aflæses, om vandspejl og vandføringsevnen er, som den skal være. Hvis det ikke er det – må der renses op med enten grødeskæring eller opgravning af sandbanker.

Kommunen sparer hermed mange penge. De behøver ikke længere at få ingeniørfirmaer ud for at måle vandløbets profiler op, som de skal, når vandløbsregulativet er baseret på de gamle teoretiske skikkelsesregulativer. Ligesom det med den gamle metode er meget dyrt for lodsejere, der ønsker at dokumentere, om regulativet er overholdt.

Samtidig kan kommunerne komme langt hurtigere i gang med en nødvendig oprensning, så oversvømmelser i langt højere grad kan undgås.

Gør det enkelt – det er en win-win-situation.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i flere medier, udgaven på Effektivt Landbrugs hjemmeside kan du eksempelvis læse HER. Skribenten er medlem af Bæredygtigt Landbrug og har sagt god for, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

1 kommentar til “Gør det enkelt”

  1. Hvis så vandstanden er under regulativet i forhold til vandmængder, skal der så fyldes materialer i vandløbet ? Og forøvrigt vil det blive vildt dyrt at lave et system der er korrekt ifh. til de forskellige parameter. God fornøjelse…..

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen