Bæredygtigt Landbrug: Intet i Novana-rapport tilsiger nye efterafgrøde-krav

Den årlige rapport om naturens og vandmiljøets tilstand viser et fald i den normaliserede kvælstofudledning på ca. 2000 tons, påpeger faglig direktør Jørgen Evald Jensen

nyhedscover_fjorden_m_valmuer_

Landbrugspakken har (stadig) ikke medført en øget udledning af kvælstof til kystvandene – viser den nyeste Novana-rapport fra Aarhus Universitet om naturens og vandmiljøets tilstand.

”Derfor er der heller ingen som helst grund til at fremrykke miljøkrav, der medfører op til 380.000 hektar målrettede efterafgrøder eller andre kvælstof-reducerende alternativer, sådan som regeringen har lagt op”, lyder det fra Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug.

Uændret udledning i mange år

Tallene i rapporten, der blev offentliggjort fredag, viser en aktuel lav udledning – men når der tages højde for nedbøren, tales der om et fald på knap 2000 tons i den normaliserede udledning i forhold til sidste år, hvor der var en lille stigning. Set i den store sammenhæng er der en stort set uændret udledning gennem rigtig mange år, både i perioder med og uden reducerede normer.

Urealistisk at nå ned under 55.000 tons

”Det er i øvrigt – fortsat – totalt urealistisk at nå ret meget længere ned end de godt 55.000 tons, hvis vi fortsat skal kunne dyrke landbrug i Danmark”, siger Jørgen Evald Jensen.

Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør har tidligere på ugen kaldt fremrykningen af regeringens miljøkrav for ”helt uanstændig” – det kan du læse mere om HER. Og HER kan du læse dagens pressemeddelelse om Novana-rapporten fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen