Radikalt forslag kan skabe sult og forværre klimaet

Lande med god landbrugsjord har faktisk en forpligtigelse til at fortsætte med at dyrke afgrøder i stor stil - understreger både FN og Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør

jørgen-evald-jensen-torso-grøn-baggrund-1000-px

Af Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug, Vandværksvej 28, 9800 Hjørring

De radikale foreslår nu at udtage en tredjedel af dansk landbrugsjord og i stedet skabe vild natur på de pågældende områder.

Man tager sig til hovedet. Ikke bare med tanke på landbruget og landmændene – men på hele klodens vegne. Dét kan partiet simpelthen ikke være bekendt!

Vi skal producere flere fødevarer – ikke færre

FN har i adskillige år advaret om udfordringer med fødevare-forsyningen i en verden, der vokser befolkningsmæssigt. Man taler om, at lande med god landbrugsjord har en forpligtigelse til at fortsætte med at dyrke afgrøder i stor stil.

Danmark er begunstiget af, at en stor del af arealet er særdeles velegnet til fødevareproduktion. I en verden med stigende mangel på landbrugsjord – blandt andet på grund af klimaforandringer – vil det være tudetosset at stække dansk landbrugsproduktion. Vi har derimod et moralsk ansvar for at værne om denne livsvigtige ressource og gøre, hvad vi kan, for at øge udbytterne og dyrke jorden så intensivt som muligt.

Velgødede marker er godt for klimaet

I øvrigt er der ingen CO2-besparelse eller klimaforbedring forbundet med det radikale forslag. Klimaeffekter opnås kun ved udtagning af organiske lavbundsjorde, hvor vi maksimalt har 100.000 hektar her i Danmark. Landbruget er såmænd en del af løsningen, ikke problemet, når det gælder klimaudfordringerne – ikke mindst fordi velgødede marker rent faktisk optager en masse CO2.

Hvis de radikale politikere ellers vil mætte verdens befolkning samt gavne klimaet, er det nyeste udspil en ommer!

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier, du kan læse Maskinbladets version HER).

Scroll to Top