BNBO vil ændre under en dråbe pesticider i drikkevandet

Danskernes daglige indtag af pesticider og nedbrydningsstoffer vil falde med langt under en enkelt dråbe, hvis der bliver indført boringsnære beskyttelsesområder

Dråber

Lige nu kæmper landmænd og kommuner om, hvorvidt der skal indføres boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) rundt om i landet. Zoner, hvor der skal være totalt sprøjteforbud for alle. Politikere rundt om i landet er villige til at bruge store millionbeløb på BNBO, men områderne vil hverken betyde noget for folkesundheden eller mængden af pesticider, som danskerne indtager gennem drikkevand. Kun noget for de kommunale udgifter. BNBO’erne vil sandsynligvis kun kunne fjerne langt under en dråbe af det daglige indtag.

”Det er jo helt absurd. Hver gang man sætter sig ned og regner på mængderne, overraskes man over, hvor lidt det er. Vi taler om, at der er nogle tiendedele milliliter i samtlige danskeres totale daglige drikkevandsforbrug af noget, som i giftighed er langt mindre giftigt end koffein – noget vi helt frivilligt indtager i kaffen”, siger direktør i Bæredygtigt Landbrug, Hans Aarestrup.

Den mængde gift, som en dansker hælder i sig som følge af kaffe, er faktisk flere tusinde gange højere end indtaget af pesticider fra drikkevand.

Absurd små mængder

Baggrunden er, at hvis alt dansk drikkevand lå på grænseværdien for pesticider på 0,5 mikrogram pr. liter, så ville de 5,8 mio. danskere, der dagligt drikker to liter vand, indtage i alt 5,8 gram pesticider gennem drikkevand om dagen. Dette svarer til omkring 5 milliliter. Det gør det naturligvis langt fra, og kommer det over de 0,5 mikrogram, så stopper man med at sende vandet ud til forbrugerne. Ser man på de reelle koncentrationer, der findes i afgangsvandet fra danske vandværker, så er niveauet i gennemsnit langt lavere.

Samtidig rammer BNBO ikke de allerede udfasede stoffer. Det er kun de tilladte stoffer, som BNBO vil påvirke. En opgørelse til Folketinget i 2018 viser, at omkring 90 % af fund af pesticider, er stoffer, der allerede er udfasede. Disse stoffer inkluderer endda ikke det nu meget fundne stof Dimethyl-sulfat, DMS, som hovedsageligt kommer fra træbeskyttelse og udendørsmaling, så andelen vil være endnu højere.

Det vil sige, det drejer sig sandsynligvis om en mængde på omkring 0,05 milliliter i danskernes daglige indtag af pesticider og nedbrydningsstoffer, som boringsnære beskyttelsesområder kan reducere på. Dette svarer til en dråbe fra en pipette til deling mellem 5,8 mio. mennesker.

”Hvis boringsnære beskyttelsesområder kun vil kunne fjerne brøkdele af en dråbe fra danskernes daglige drikkevand, burde politikerne overveje, om der ikke er vigtigere ting, de kan bruge penge på at beskytte danskerne mod”, siger Hans Aarestrup.

De boringsnære beskyttelsesområder vil naturligvis ikke kunne fjerne alle fund af nuværende tilladte stoffer. Der vil være punktkilder, forkert brug og uheld, og så vil de ikke dække hele Danmark. Det vil altså kun være en del af denne daglige dråbe tilladte stoffer, der bliver fordelt mellem 5,8 mio. danskere, der vil kunne blive fjernet.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.