Økologik eller økologak?

Jørgen Lund Christiansen giver ikke meget for Enhedslistens økologi-politik – og partiets ringe viden om de faktiske forhold i landbrugserhvervet

Jørgen Lund Christiansen

Af Jørgen Lund Christiansen, Skanderborg

Ø står for Enhedslisten og økologi, men ikke for økonomisk logik.

Det blev slået fast, da Keld Hvalsø (Ø), formand for Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune, på Demokratiets Folkemøde på Himmelbjerget forleden var i dialog med næstformand for Landboforeningen Odder-Skanderborg, Ole Larsen, om sprøjteforbud og drikkevand.

De landmænd kan jo bare blive økologer…

På et spørgsmål fra teltet om, hvorfor kommunen i stedet for at genere landmænd med forbud mod brug af gennemkontrollerede og godkendte plantebeskyttelsesmidler ikke blot køber jorden, lød svaret, at der også er et budget at tage hensyn til. Og bønderne fratages jo ikke retten til at dyrke jorden økologisk!

Forinden havde Hvalsø reageret på en oplysning fra Ole Larsen om, at der i dag produceres markant mere mælk og svinekød samt flere æg økologisk, end der er afsætning for, med at ”så må kommunen gå foran og købe endnu mere økologi til plejehjem og børnehaver”. Selvom økologi er støttet med et milliardbeløb fra det offentlige, er det stadig dyrere end de såkaldt konventionelle – altså videnbaserede – varer. Men her var ingen økonomi-betænkeligheder fra liste Ø.

Kobber i butikkernes økovarer

Til gengæld blev Hvalsø svag i mælet, da jeg bad om hans kommentar til det faktum, at danske økologer må bruge 50 sprøjtemidler, og at myndighederne kun kontrollerer for ét af dem. Begrundelsen er, at midlerne er baseret på bakterier og planter og dermed anses for ”naturlige”. En del af midlerne er ret harmløse, andre til gengæld hundegiftige og langsomt nedbrydelige. Langt værre står det til med import af økovarer fra Italien, hvor producenterne har 576 sprøjtemidler til rådighed, herunder kobber, som er forbudt i Danmark – men altså findes i vore butikker med dansk Ø-mærke på.

Svaret lød: ”Nu er jeg jo ikke økolog og heller ikke ekspert på området”. Den erkendelse må tages til efterretning – sammen med Hvalsøs opfattelse af, at det er helt i orden at servere sprøjtet økomad i børnehaver og på plejehjem. Til forhøjet pris. Er det økologik eller økologak?

Flere emner til en anden god gang

Jeg ville også gerne have spurgt om holdningen til, at økologi pr. kg. produceret enhed udleder markant mere CO2 end videnbaseret produktion, og på grund af lave udbytter og dermed større arealkrav levner mindre plads til natur, skovplantning og biodiversitet. Det var der ikke tid til, så det må blive en anden gang.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Jyllands-Posten, dén version kan du læse HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten ligeledes gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

1 kommentar til “Økologik eller økologak?”

 1. Henrik Fleischer

  Kære Jørgen.
  Det er vist 9 sprøjtemidler, økologer må bruge, ikke 50. Lad det nu ligge et øjeblik.
  Vi sprøjtefri frugtavlere synes egentlig, at argumentet om mindre udbytte er helt ligegyldigt.

  Vi kan få folk i Danmark til at betale de sølle 2 kroner mere for et stykke økologisk frugt, ikke de 35 kroner pr. æble, en eller anden fupmager har prøvet at få det til at se ud. Hvad hvis du og alle i giftspredere bare satte prisen op og lavede jeres giftjord økologisk? Kan I ikke se, at folk faktisk køber de produkter? Det hvedemel, der er produceret økologisk koster latterligt lidt mere, end det skidt, I laver.

  Argumentet om importeret økovarer fra dig har jeg til gengæld stor respekt for, virkelig, Jørgen, der rammer du plet, og det skal der gøres noget ved, for øv, hvor er det dumt, at vi kan importere det møg. Vi må gå efter alle de r*vhuller, der ødelægger vores ret gode opfattelse af økologien.

  Det giver os dog ikke lov til at gøre de samme synder, det er jeg enig i. Og jeg ved godt, I i det almindelige landbrug er presset af økonomien, men, men, men…så omlæg da jeres jord til noget, der kan leve videre efter jeres forfærdeligt uretfærdelige lån (Og dette mener jeg virkelig, I skulle slippe for alle overtagelseafgifter, arveafgifter, for pokker da!) er betalt, og lad jeres døtre og sønner se en mulighed for at overtage det levested, I har givet dem og føre det videre, men bare i en ny virkelighed.

  Jeg håber, du kan finde lidt enighed i dette.

  Hvis ikke vi finder fælles fodslav, så er vi på spanden.

  Mange venlige hilsener, og et håb om at mødes engang.

  Henrik Fleischer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.