Landbrugsstøtten sikrer dig billig mad

Bæredygtighed må først og fremmest handle om at støtte op om et både effektivt, produktivt samt miljø- og klimavenligt landbrug som det danske - også når vi taler om en eventuel omlægning af landbrugsstøtten

kiaer

Af Peter Kiær, landmand og bestyrelsesmedlem, Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Igen og igen skal vi landmænd høre for, at vi får landbrugsstøtte, og at ”skatteyderne betaler for, at der kan drives landbrug i Danmark”.

Landbrugsstøtten er imidlertid ikke en støtte til den enkelte landmand – men til dig som forbruger. Den er nemlig vedtaget politisk i et forsøg på at sikre tilstrækkeligt med madvarer samt at holde fødevarepriserne kunstigt nede. Fandtes støtten ikke, ville din mad koste langt mere.

Vi landmænd var gerne støtten foruden

Vi landmænd elsker det frie liv som selvstændige. Stod det til os, fik vi ikke offentlig støtte overhovedet men passede vores arbejde uden snærende bånd, såsom de helt urimelige rammevilkår der stadig plager erhvervet herhjemme i Danmark. Og så tog vi det for fødevarerne, som de er værd.

For min skyld kan man godt fjerne landbrugsstøtten og sætte handelen fri – men i så fald skal det ske internationalt, så vi danskere ikke mister konkurrencekraft. Med en fødevareklynge-eksport på 166 milliarder kr. årligt agerer vi i dén grad på et globalt marked.

Bæredygtighed er vel at kunne brødføde alle?

Alle skriger på ”bæredygtighed”, også i relation til en eventuel omlægning af landbrugsstøtten.

Bæredygtighed må dog først og fremmest handle om at støtte op om et både effektivt, produktivt samt miljø- og klimavenligt landbrug som det danske. Ifølge eksperter er det største problem således, at vi fremadrettet har for lidt landbrugsjord til at brødføde en stadigt voksende verdensbefolkning.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier).

3 kommentarer til “Landbrugsstøtten sikrer dig billig mad”

  1. Morten Anker Christensen

    Der er ikke for lidt landbrugsjord! Der er faktisk 40% for meget, for 40% af alle fødevarer bliver ikke spist men bare smidt ud. Og lagde den vestlige verden kosten om til mere vegetabilsk contra animalsk kost, så kunne landbrugsarealet formentlig skæres ned til 30-40% af det nuværende.
    Landbrug er en industri og den skal selvfølgelig passes på og så må man gentage usandhederne til de bliver troet…

  2. Hvis dette indlæg var skrevet lige efter 2 verdenskrigs afslutning ville det give lidt mening , men at påstå at støtten gives for at sikre mad nok er det rene vrøvl , for vi er stor eksportører af fødevarer og den mængde mad danskerne spiser er en brøkdel af den samlede danske fødevare produktion og at påstå at støtten sikre billige fødevarer er direkte usandt for vi lever i en fri markedsøkonomi hvor udbud og efterspørgsel regulerer priserne . Se bare hvordan svinenoteringen røg i vejret da der udbrød svinepest i Kina og det kan man vist ikke tillægge landbrugsstøtten æren for . Læren om udbud og efterspørgsel bør være obligatorisk pensum på landbrugs skolen så der ikke går bønder rundt i den vildfarelse at støtten sikrer billig mad . Jeg tror nærmere at vandre historien i bondekredse om støttens magiske indflydelse på fødevare priser drejer sig om at give omverdenen det glansbillede om de selvopofrende bønder som slider og slæber for de utaknemmelige danskere og så er lidt støtte vel på sin plads ??

  3. Landbrugsstøtten har været under nedtrapning/omlægning de sidste 10 år det ville klæde diverse kritikker af landbrugsstøtten at sætte sig ordentligt ind i den.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.