Spildevand skal ikke forurene markens afgrøder

Vi ender med at forurene mere, end der er givet tilladelse til, og landmanden bliver som sædvanlig syndebuk, skriver Peter Rosendal om "vandparkeringspladser"

20180301baeredygtigt-personale023

Af Peter Rosendal, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Knudsbølvej 31, Jordrup

Hvis det er farligt for mennesker at gøre rent i kælderen efter oversvømmelser ved skybrud – hvorfor i alverden skal vi så have disse forurenende stoffer op på landmandens marker og afgrøder?

Dét spørgsmål må man stille sig selv, når kommuner planlægger såkaldte ”vandparkeringspladser” på landmænds marker i forbindelse med de regnbetingede spildevandsudledninger, der har præget årets danske sommer. Regnmængderne får kloakker til at løbe over, og afføring, kemikalierester, hormoner og en masse andre hyggelige ting kommer på afveje.

Vi landmænd gider ikke være syndebukke

Hvad vandet helt nøjagtigt indeholder, og hvor skadeligt det er – dét måler Miljøstyrelsen imidlertid ikke. De i bedste fald upræcise målinger er det centrale problem, fordi vi dermed aldrig finder en løsning på de reelle miljøproblemer.

Dermed ender vi med at forurene mere, end der er givet tilladelse til – og landmanden bliver som sædvanlig syndebuk for kemiske stoffer, der kommer et helt andet sted fra.

Direktiv kræver faktisk analyser

Tag de analyser, der faktisk kræves i EU’s vandrammedirektiv – og lad forureneren betale!

Vand, der skal ”parkeres” på mine marker, skal være rent. Hvilke forbrugere ønsker sig medicinrester og kolibakterier på deres madvarer?

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier).

2 kommentarer til “Spildevand skal ikke forurene markens afgrøder”

  1. Claus Tonni Hansen

    Svaret på det stillede sprøgsmål er nemt. Det er hykleri, usaglighed og magtfuldkommenhed.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.