Vi danskere sender 75 % mindre CO2 ud, end vi gjorde i 1970…

Professor forsyner klimadebatten med nogle fakta, der nok skal komme bag på store dele af folkeopinionen…

Photo by Markus Winkler

Den danske CO2-intensitet i produktionen er i dag kun en fjerdedel af, hvad den var i 1970.

Det beretter økonomi-professor Christian Bjørnskov fra Aarhus Universitet, som har sat sig for at forsyne klima-debatten med nogle overraskende fakta. Det fremgår af en artikel på hjemmesiden www.indblik.net.

Professoren har hentet tal fra Verdensbankens World Development Indicators database, hvor man kan finde data for den danske udledning af CO2 siden 1960, med de nyeste tal fra 2014.

CO2-udledningen er faldet næsten konstant

Professor Bjørnskov har interesseret sig for tallene for Danmarks årlige CO2-udledninger pr. indbygger, og for CO2-intensiteten i produktionen i landet, målt med kilo CO2 pr. 1000 dollars økonomisk aktivitet. Tallene viser, at den danske CO2-udledning var højest i 1970, og med undtagelse af en enkelt år, 1994, er både CO2-udledningen pr. indbygger og CO2-intensiteten i produktionen faldet siden. Den danske CO2-intensitet i produktionen de seneste år, der er målt for, er altså 75 % mindre end i 1970.

Den økonomiske aktivitet i Danmark har også haft 20 % lavere CO2-intensitet end vore nabolande. Borgernes udledning af CO2 er faldet fra 0,37 kubikmeter pr. 1000 indbyggere i 1970 til 0,05 kubikmeter pr 1000 indbyggere i 2014. Et fald på ca. 85 %.

Sådan er udviklingen rent faktisk

I sin klumme på bloggen Punditokraterne slutter Christian Bjørnskov med følgende kommentar: “Er Danmark et grønt eller sort land, gør vi nok for miljøet, og bevæger verden sig i den rigtige eller forkerte retning er store spørgsmål, som vi ikke besvarer her på stedet. Men hvis man er interesseret i at diskutere dem, er man nødt til at starte med fakta om, hvordan udviklingen faktisk er. Nogle af de fakta er hermed givet.”

Du kan læse hele hans klumme via linket HER.

Landbruget har gjort et kæmpe fremskridt

Et andet vigtigt tal i debatten er den samlede danske CO2-udledning i forhold til verdens samlede udledning. Danmark udgør 0,093 procent – eller hvad der svarer til under en tusindedel…

Hvad landbruget angår, kan det tilføjes, at dansk landbrug har reduceret CO2-udledningen med 17 % siden 1990. Og at tallet er hele 40 %, hvis man ser på CO2-udledningen målt per produceret enhed.

Kritisk blik på “feel good”-politik

Hjemmesiden www.indblik.net sætter fokus på blandt andet det offentliges anvendelse af skatteborgernes penge, den enkelte borgers frihed i forhold til stat og kommune, årsagen til klimaforandringerne, det private erhvervsliv som selve grundlaget for velfærdsstaten – samt på målinger/følelser i relation til regulering af landbruget.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

1 kommentar til “Vi danskere sender 75 % mindre CO2 ud, end vi gjorde i 1970…”

  1. Er det helt forkert at antage at når Christian Ingemann Nielsen forsøger at pointere at vi var endnu værre miljøsvin i halvfjerdserne så er det et slet skjult forsøg på at give konventionelt landbrug en bedre udgangsposition når uundgåelige nedskæringer indføres.

    For nedskæringerne er allerede begyndt med forbrugernes faldende interesse for de notorisk usunde, inflammatoriske og stærkt forurenende animalske produkter, og en stigende interesse for giftfri økologi og sund plantemad.

    Det er nærliggende at de tiltagende liberale skatteforskrækkede regeringer engang i nærmeste fremtid falder for fristelsen til at skære i landbrugsbistanden og de 40+ mia liberale erhverv henter op af statskassen hvert år.

    Det sidste afsnit med overskriften: Kritisk blik på “feel good”-politik ligner en mislykket blanding af LA’s partiprogram og en maskinoversættelse af Donald Trump’s seneste kampagnemateriale.
    Men BL har jo også en formand der tager sig selv til rette og har rigtigt svært ved at forholde sig til virkeligheden og sandheden. Suk!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.