Stort rykind til første sommermøde

Bæredygtigt Landbrugs advokat Hans Sønderby Christensen talte blandt andet om indsatsplaner på mandagens møde i Løkken

Borupgaard 2

Bæredygtigt Landbrugs sommermøder er stadig populære!

Dét må være konklusionen, efter at næsten 500 mennesker fra nær og fjern mandag dukkede op til det første sommermøde i 2019: Det nordjyske af slagsen – hjemme hos BL-formand Flemming Fuglede Jørgensen på Borupgaard i Løkken.

Faktisk måtte der ligefrem sendes bud efter et ekstra parti pølser, efterhånden som den ene bilist efter den anden bevægede sig ind på matriklen på grænsen mellem Hjørring og Jammerbugt Kommune.

Faglighed og jura trådt under fode

De mange fremmødte til mødet i Vendsyssel kunne efter markvandringen høre aftenens gæstetaler – Bæredygtigt Landbrugs advokat Hans Sønderby Christensen fra Sønderby Legal – fortælle om status på diverse retsopgør.

Sønderby gjorde især et stort nummer ud af at berette om de forhadte indsatsplaner – hvor den ene kommune efter den anden lægger op til blandt andet at forbyde brugen af pesticider på givne arealer.

“Som i så mange andre tilfælde, hvor noget laves på følelser, betyder det, at både faglighed og jura bliver trådt under fode”, som Hans Sønderby Christensen formulerede det i teltet i Løkken.

Indgreb i ejendomsretten

De kommunale indsatsplaner er – understregede advokaten – et indgreb i landmændenes ejendomsret. Og er i øvrigt et “våben i hånden på et hvilket som helst byrådsmedlem, som gerne vil markere sig på at være grøn”. Ifølge Sønderby gælder det om for landbruget at gå efter staten, ikke den enkelte kommune:

“Jeg forudsagde for lang tid siden, at det bliver næsten umuligt at vinde en sag mod kommunerne. Fordi de altid vil kunne henvise til meget vide formuleringer i definitionen, der slutter med ordene andre relevante forhold“, lød det fra Hans Sønderby.

Bekymring blandt publikum

I forsamlingen bakkede blandt andre landmand Kristian Søberg op om Bæredygtigt Landbrugs kamp mod indsatsplanerne:

“Flere kommuner er på vej med det her. Og planerne betyder ikke bare begrænsninger på brug af kemikalier men gør det samtidig umuligt at omlægge til økologi. Og så sidder man altså i saksen som landmand, når man er stavnsbundet til sin gård”, forklarede Kristian Søberg.

Hans Sønderby nikkede – og tilføjede, at landmænd skal passe på med at indgå frivillige aftaler på området:

“Frivillige aftaler gør det ikke nemmere at rydde op efterfølgende. I skal tværtimod stå fast på jeres rettigheder”, lød rådet fra advokaten.

Indlæg fra medarbejdere

De mange fremmødte i Løkken hørte også andre indlæg mandag aften. BL’s chefjurist Nikolaj Schulz fortalte om blandt andet Vejle Ådal-sagen samt ammoniak-sagen med Hans Andersen.

Jørgen Evald Jensen berettede om eksempelvis fosforregulering og vandplaner.

“Der er ingen merudledning efter Landbrugspakken. Gødningsniveauet på marken har ingen afgørende betydning for udvaskningen”, understregede den faglige direktør i sit indlæg.

Endelig gjorde direktør Hans Aarestrup de mange landmænd klogere på deres svar i en nylig spørgeundersøgelse udsendt til medlemmerne. De færreste BL-medlemmer er således tilfredse med kommunernes vandløbs-vedligeholdelse – til gengæld synes langt de fleste, at kontrollerne generelt foregår på ordentlig vis.

Og så holdt landmand og minkavler Erik Ugilt Hansen – traditionen tro – et flammende indlæg om den manipulation, der har skabt årtiers ufaglige landbrugspolitik her til lands.

Sommermøder fortsætter tirsdag og torsdag

Sommermøderne fortsætter tirsdag på Follerupgaard i Fredericia og torsdag på Skjørringe Gods i Stubbekøbing på Falster – igen med indlæg af nogle af BL’s medarbejdere. De arrangementer kan du læse mere om HER.

Tekst: Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Foto: Anne-Marie Glistrup, amg@baeredygtigtlandbrug.dk, og Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top