Oprensning af Ryå virker

Det kan betale sig at oprense vandløb – lyder det fra nordjysk landmand, som kalder det en win-win-situation

ryaa

Af Carsten Søborg, landmand og næstformand for Jammerbugt Vandløbslaug, Tranumvej 22, Birkelse, 9440 Aabybro

Dyrkningssæson 2019 tegner lovende. Vi har haft en passende blanding af varme og væde, og kornet står godt. Man skal aldrig høste med øjnene, men man har lov at glæde sig.

Specielt glæder vi landmænd os over situationen langs Ryå. Her blev der i efteråret – for første gang i mange år – renset rigtigt op på en strækning på 6,5 km ca. 23 km fra udløbet i Limfjorden.

Arealer med rigtig god landbrugsjord

Den oprensning betyder, at markerne langs oprensningen og opstrøms hele vejen til Hjallerup atter er dyrkbare. Der er tale om højtliggende arealer med rigtig god landbrugsjord, så det er en stor gevinst.

De steder, der stadig er vandlidende, er hovedsageligt engarealer og arealer, der er beliggende nedstrøms for oprensningen. Og det er jo klart, at disse arealer ikke har glæde af oprensningen.

Gentag gerne succesen andre steder

Hele vinteren har det opgravede ligget bart hen – men nu begynder bredderne igen at gro til, og når vi når sensommeren, vil miljøet atter fremstå som tidligere. Det er en ren win-win-situation. Der med succes kan gentages andre steder.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i landbrugspressen samt nordjyske medier. Skribenten er medlem af Bæredygtigt Landbrug og har sagt god for, at teksten ligeledes bringes på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

1 kommentar til “Oprensning af Ryå virker”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.