Ingen reel konkurrence på det danske marked for slagtesvin

Slagteriarbejdere og svineproducenter er i samme båd, skriver formand og direktør for Danske Svineproducenter

peter-kiærs-smågrise

Af formand Kim Heiselberg og direktør Per Bardrum, Danske Svineproducenter

”Smågriseproducenter kører arbejdspladser ud af landet”, skriver Ole Wehlast, formand for fødevareforbundet NNF i Altinget den 26. juni 2019.

Kære Ole Wehlast. Du fremstiller det som om, det er eksporterende svineproducenters skyld, at Danish Crown ikke kan fylde sine slagtelinjer, og at jeres arbejdspladser er truede. Det er dog ikke så enkelt, som det umiddelbart kan se ud til.

Faktisk har slagteriarbejderne og de danske svineproducenter – dine og vores medlemmer – en fælles sag. Den manglende kapacitetsudnyttelse på Danish Crowns slagterier indvirker negativt på den pris, vi kan få for vores grise, og det truer nogle af dine medlemmers ansættelse. Det er der ingen af os, der ønsker.

Dårlig drevet forretning

Det fælles trusselbillede skyldes, at Danish Crown nu i flere år ikke har formået at drive deres forretning på en måde, så de har kunnet betale en pris for grisene, der kan konkurrere med den pris, man kan få for grisene lige syd for den danske grænse.

Du har ret i, at Danish Crown formentlig kan afsætte mere kød til eksport, end de gør i dag. Spørgsmålet er bare til hvilken pris. Hvis det ikke er en pris, der kan give jer eller os brød på bordet, hvor meget er det så værd?

Hvorfor skyde skylden på vores medlemmer?

Har du lagt mærke til, at ledelsen i Danish Crown skyder skylden på dine og vores medlemmer? Ved Landbrugsrådets 100 års jubilæum kan du høre adm. direktør i Danish Crown, Jais Valeur, fortælle, at de ikke kan konkurrere pga. dine medlemmers lønniveau: ”280 kroner i Danmark, og den tyske løn er 115 kroner for det samme arbejde”, og så mener han ikke, at svineproducenterne forstår alvoren. Vi synes, det er beklageligt, at slagteriets ledelse forsøger at skyde skylden på ejere og medarbejdere i stedet for at trække i arbejdstøjet.

Naturligvis forstår vi alvoren. Vi har råbt vagt i gevær i årevis, men har talt for døve øren i Danish Crown.

Det er faktisk temmelig simpelt. Det er Danish Crowns pris, der bestemmer, hvor mange grise, der slagtes i Danmark, og hvor mange grise, der sendes til opfedning i udlandet. Der er ingen tvivl om, at grisene blev i Danmark, hvis Danish Crown betalte en konkurrencedygtig pris. Markedet vinder altid.

Ingen økonomi i at producere slagtesvin

Smågriseeksporten er ikke problemet. De økonomiske statistikker, som Seges udgiver hvert år, viser gang på gang, at der desværre ikke er økonomi i at producere slagtesvin i Danmark. Der bliver færre og færre slagtesvineproducenter i Danmark, fordi det økonomisk ganske enkelt ikke kan løbe rundt.

Der er altså ingen tvivl om, at det desværre ikke er lukrativt at være svineproducent i Danmark, men at det er værst for slagtesvineproducenterne, der dør, mens smågriseproducenterne holder næsen oven vande, fordi der er slagterier andre steder i Europa, der kan betale den pris, som Danish Crown ikke kan.

Ingen ved sine fulde fem vil investere i stalde, hvis man ikke kan overleve på de grise, man bagefter skal sende gennem stalden. Vi er ikke i tvivl om, at slagtesvinestaldene ville skyde op som paddehatte i det ganske land, hvis der var økonomi i det.

Tican lægger sig blot i slipstrømmen af Danish Crown

Det er en udfordring for os alle, at vi i dag ikke har reel konkurrence på det danske marked for slagtesvin. Med den dominerende stilling Danish Crown har, sætter de prisen, og Tican lægger sig blot i slipstrømmen med en pris, der matcher Danish Crowns notering plus den formodede efterbetaling.

Vi opfordrer NNF til samarbejde om at få slagterigiganten Danish Crown til at gå i maskinrummet og få justeret på ventilerne til fælles bedste for dine og vores medlemmer, der kæmper for at få lov til at leve af den danske gris.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Altinget. Skribenterne har sagt god for, at teksten ligeledes bringes på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen