Økologisk landbrug belaster klimaet mere end konventionelt landbrug, og forskellen viser sig at være større end hidtil antaget.
Det fremgår af en artikel i Berlingske.
Kæmpe forskelle
Ifølge avisen har svenske forskere beregnet, at økologiske ærter i Sverige belaster klimaet halvanden gang mere end traditionelt dyrkede ærter, og økologisk vinterhvede giver 70 procent større klimabelastning.
Hidtil har forskerne antaget, at den økologiske klimabelastning ligger 20-30 procent over konventionelt landbrug. Forklaringen er, at større udbytter i konventionelt landbrug betyder mindre klimabelastning pr. kg fødevare.
De svenske forskere har også inddraget i beregningerne, at der er en afledt klimaskade, fordi økologisk dyrkning medfører et større behov for landbrugsareal.
Mere landbrugsjord – færre skove
Bag undersøgelsen står Stefan Wirsenius, lektor ved det svenske Chalmers Tekniske Universitet.
”Hvis vi bruger mere jord til den samme mængde mad, bidrager vi indirekte til, at der bliver færre skove et andet sted i verden”, siger han til Nature.com, hvor den videnskabelige artikel er publiceret.
Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk