Folkemødet: Bertel Haarder advarer mod klima-panik

Det hjælper ikke noget at ramme produktionen, hvis man ikke rammer forbruget – lød det fredag formiddag fra den tidligere minister om landbrugs-restriktioner

bertel-uffe-1

Bertel Haarder (V) er ingen stor fan af den unge svenske klimaaktivist Greta Thunberg.

Det afslørede den tidligere mangeårige minister, da han fredag formiddag deltog i debatten ”Kød, frihed og ansvar” i Dansk Vegetarisk Forenings telt på Folkemødet på Bornholm.

Her blev Bertel Haarder og Alternativets partileder Uffe Elbæk bedt om at forholde sig til, hvordan man vægter balancen mellem frihed og ansvar i diskussionen om vores allesammens kødforbrug.

Nej tak til flere skatter og afgifter

”Jeg ville ønske, at vi kunne komme væk fra Greta Thunbergs retorik om nødvendigheden af at gå i panik. Jeg synes, at vi i stedet skal se på klimaproblemerne som en både herlig og spændende udfordring”, lød det fra Bertel Haarder.

”Selvfølgelig skal vi – især på internationalt plan – fremme alt det bæredygtige. Men lad dog først og fremmest teknologien og kapitalismen koble sig på den opgave, det er at nyde godt af de ændrede forbrugsmønstre. Tingene ændrer sig jo: Jeg har lige hørt, at antallet af flyrejser er dalende og togrejserne stigende – og jeg har selv lige spist to fremragende plante-hotdogs. Jeg tror strengt taget ikke på, at det er nødvendigt at ty til flere skatter og afgifter”, tilføjede han.

“Naturens behov går forud for menneskets…”

Uffe Elbæk var ikke overraskende af en anden holdning. Han mener, at landbrugs-produktionen i Danmark bør omlægges fra kød- til plantebaseret produktion, og at offentlige institutioner udelukkende bør tilbyde plantebaseret mad. Kød skal desuden gøres dyrere, frugt og grønt billigere.

”Jeg bryder mig hverken om at moralisere eller være for religiøs – og jeg hører heller ikke til den slags, der kritiserer folk, fordi de har spist en bøf. Jeg anerkender også retten til frihed. Men her handler det om ikke at begrænse kommende generationers frihedsrum – og vi er derfor nødt til at tilsidesætte vores egne behov for at give vores børn og børnebørn en klode at leve på”, sagde Alternativets leder.

Især på landbrugspolitikken er der et dybt skel mellem Alternativet og Venstre. Det kom til udtryk, da en spørger blandt publikum i teltet ville høre, om det ikke er at skyde sig selv i foden, hvis vi regulerer dansk landbrug så hårdt, at vi flytter produktionen væk fra et faktisk meget miljø- og klimavenligt landbrugsland.

”Naturens behov går forud for menneskets behov”, lød det fra Uffe Elbæk – som forlanger meget mindre landbrug og meget mere natur i Danmark.

Spis, drik og ryg, hvad I vil!

Bertel Haarder til gengæld kan simpelthen ikke se fordelen i at producere de fødevarer, der nu engang efterspørges globalt, i eksempelvis Østeuropa fremfor i Danmark:

”Det hjælper intet at ramme produktionen – hvis man ikke rammer forbruget”, sagde Bertel Haarder.

”Det giver ingen mening at sætte ting i gang, der bare flytter det skadelige forbrug eller den skadelige produktion til andre lande. Jeg synes i øvrigt, plejehjemsbeboere og andre skal have lov til at spise, drikke og ryge, hvad de vil”, sagde Bertel Haarder.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk (tekst og foto)

1 kommentar til “Folkemødet: Bertel Haarder advarer mod klima-panik”

  1. På billedet hvor Bertel og Uffe står kan i se at Dansk Vegetariske forening har pyntet med plastikplanter.
    Der var i debatten et stort ønske fra Uffe om at kød skulle fjernes fra de ældres mad, og at han ville servere plantemasse som kød, uden at sige det til de ældre.
    Mon han så også vil servere plastikplantemad for vegetarer?
    Man ved aldrig hvad man får med sådan en politik, så Mette Frederiksen, vi håber ikke at din nye regering bliver båret af alternativ politik.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen