Vismænd: Mindre landbrugsproduktion i Danmark vil være skidt for klimaet

At pålægge dansk landbrug afgifter på udledningen af drivhusgasser vil gøre verden til et dårligere sted, fastslår Det Miljøøkonomiske Råd

nyhedscover_fjorden_m_valmuer_

Bæredygtigt Landbrug har sagt det igen og igen, og nu siger de såkaldte vismænd det også:

En mindre landbrugsproduktion i Danmark vil føre til en stor produktionsstigning i udlandet – hvilket ikke ligefrem er til fordel for klodens klima.

Fasthold produktionen i Danmark

Formandskabet i Det Miljøøkonomiske Råd er netop kommet med et udkast til sin årlige rapport – og fastslår her, at det har en begrænset global klimagevinst at pålægge det danske landbrug afgifter på udledningen af drivhusgasser.

Beregningen understreger behovet for at fastholde landbrugs- og fødevareproduktionen i Danmark, i stedet for at skubbe erhvervet ud over landets grænser.

Vi har et af de mest klimaeffektive landbrug

Det globale klimaaftryk fra landbrugssektoren vil således stige, hvis en stor del af landbrugsproduktionen flytter til udlandet, og resultatet vil blive, at det samlede klimaaftryk fra den globale landbrugsproduktion vil stige.

Helt konkret vil der for hver 100 kg CO2e-emissioner, som dansk landbrugs udledning reduceres med, blive udledt 112 kg CO2e mere fra udenlandsk landbrug. Hvis husdyrproduktionen alene outsources til andre lande, vil det koste betydeligt mere i den globale CO2-udledning – mellem en halv til ¾ gang mere. Det skyldes, at Danmark har et af de mest klimaeffektive landbrug i verden, lyder det i skrivet fra de økonomiske vismænd.

Skrappe krav til produktionen i EU og særdeleshed Danmark

Det er særligt udflytning af landbrugsproduktion til lande uden for EU, der vil være et stort problem for klima- og miljøbelastningen på verdensplan.

I dag har man i Danmark og resten af EU nogle af verdens skrappeste krav til produktionen, men i resten af verden halter man generelt bagefter – og sådan vil det formentlig fortsætte i mange år fremadrettet, lyder konklusionen.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top