Rettidig omhu er strengt nødvendig i marken

Nu kræver det meget større doser at bekæmpe angrebene – og der kommer tab som følge af den udbredte gulrust, som har afløvet en del af bladmassen, skriver Jørgen Evald Jensen

Jørgen Evald

Af Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Vandværksvej 28, 9800 Hjørring

Gulrust-angrebene har bredt sig meget i den forløbne uge.

I de værst ramte områder breder de gule pletter sig i markerne. Det skal og bliver selvfølgelig behandlet. Men effekten af behandling for gulrust er størst, inden der er synlige angreb, eller hvis der blot er meget få, begyndende angreb. Det er en viden, der nu bredes ud i bagklogskabens ulideligt klare lys. Ligeledes har en del marker også kraftige angreb af septoria-svampen.

Problemer overvundet med tidlig indsats

Nu kræver det meget større doser at bekæmpe angrebene – og der kommer tab som følge af den udbredte gulrust, som har afløvet en del af bladmassen.

Det burde være fortalt, da de første svage tegn på rust viste sig allerede i marts måned. Jeg kan konstatere, at der, hvor landmanden satte ind med forebyggende behandling på det tidlige tidspunkt i midten af april, er problemerne overvundet.

Falsk tryghed blandt mange landmænd

Mange landmænd har haft en falsk tryghed overfor gulrust, fordi det har heddet sig, at visse sorter ikke blev angrebet, da de var resistente. Desværre holder den slags specifikke resistens kun i en begrænset periode, hvorefter planten er fuld modtagelig for angreb.

Samtidig vil der endnu gå nogen tid, inden behandlingen selv med større doser standser de etablerede angreb.

Selv om det heldigvis i de fleste marker er lykkedes at redde fanebladet, kommer det alligevel til at koste udbytte. Og det er drønærgerligt, når nu rettidig omhu og anvendelse af mindre doser af rette midler kunne havde klaret udfordringen for en måned siden.

(Indlægget har også været bragt i Effektivt Landbrug).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.