Om kemiske forbindelser…

Den rigtige kilde til problemer med kemi i naturen skal findes og vises, ellers kan vi ikke løse problemerne – skriver farmaceut Mette Rosendal

mette-forsoeg2

Af Mette Rosendal, farmaceut, Jordrup

Der er brug for, at vi alle sammen bruger samme terminologi, når vi snakker om den kemi, vi omgiver os med i vores hverdag – og om den kemi, vi finder i vores miljø.

Et kemisk stof består – meget kort forklaret – af forskellige typer atomer bundet til hinanden, men alt efter hvor vi bruger kemiske forbindelser, har de forskellige navne.

Al kemi ender i naturen

Når en kemisk forbindelse skal hjælpe os med at gøre rent, kalder vi dem rengøringsmidler og vaskemidler. Når vi skal pleje vores krop, bruger vi cremer og shampoo. Når vi bliver syge, bruger vi lægemidler. Når vores bil skal plejes, bruger vi autoplejemidler. Når vi plejer syge planter, hedder det pesticider, og når maling skal beskyttes mod angreb af råd, hedder det biocider.

Af alle de forskellige kemiske forbindelser er det kun gruppen pesticider, der skal igennem test, så man kender deres egenskaber i naturen. Men alle vores kemiske forbindelser ender jo i naturen, efter de har udført deres opgave. De fleste ender i rensningsanlæg, men kun meget få kan renses fra.

Nogle gange er det samme kemiske forbindelser, der bruges i flere af ovennævnte grupper. Når der findes en kemisk forbindelse i en vandboring eller i et andet vandmiljø, så skal kilden findes.

Traktorer i Hvidovre?

Derfor er det problematisk, når medierne viser en traktor med marksprøjte, når man i Hvidovre finder DMS (DMS er nedbrydningsproduktet af et svampedræbende stof) i en vandboring. Der er ikke mange marker i Hvidovre. DMS har været anvendt i landbruget, men for mange år siden. Derimod anvendes midlet i træbeskyttelse, så mon ikke man skulle have vist et billede af de mange skønne træ-terrasser, der er i Hvidovre…

En lignende sag, der var for nogle år siden, var med den kemiske forbindelse Permethrin. Nogle børn fik målt stoffet i deres urin, og der blev vist en traktor med marksprøjte. Men Permethrin havde ikke været anvendt i landbruget i flere år. Derimod sælges det stadig som et lægemiddel til bekæmpelse af hovedlus og fnat.

Og der findes mange flere eksempler.

Alle er vi afhængige af kemiske forbindelser

Vi har alle en interesse i at passe på miljø og natur, og vi er alle afhængige af kemiske forbindelser, som heldigvis ikke alle er skadelige for vores omgivelser. Derfor er det vigtigt, at den rigtige kilde til problemer findes og vises, ellers kan vi ikke løse problemerne.

(Indlægget er også sendt til diverse medier. Skribenten har indvilget i, at teksten ligeledes bringes på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen