Hurra for dansk landbrug og fødevaresektor

Det er tudetosset, når nogen deltager i højtråber-konkurrencen om at stille nye og større krav, uden tanke for, at så vil man blot jage dansk landbrugs- og fødevareproduktion ud af landet – skriver Erling Bonnesen

erling-bonnesen

Af Erling Bonnesen (V), miljø- og fødevareordfører

Danske landmænd gør det hamrende godt og er i verdensklasse.

Sammen med fødevarevirksomhederne producerer danske landmænd nogle af verdens bedste fødevarer. Danske fødevarer er ude i verden anerkendt for høj fødevarekvalitet og stor fødevaresikkerhed, samtidig med at Danmark er blandt de lande, der producerer fødevarerne med laveste miljø- og klimaaftryk. Danske landmænd og fødevaresektoren har længe været i gang med den grønne omstilling, hvor man producerer mere, større og bedre output med mindre input.

Det har bare været kaldt noget andet, f.eks. nytænkning og videreudvikling af produktionsmetoder, produktudvikling, inddragelse af nye forskningsresultater osv. Det har bl.a. resulteret i, at man nu producerer mere med lavere miljø- og klimaaftryk per produceret enhed end tidligere.

Erhvervet gør selv en stor indsats

Derfor skal vi passe på vores landbrugs- og fødevareerhverv og fortsat forsøge at sikre erhvervs- og udviklingsrammer, så landbruget og fødevarevirksomhederne fortsat kan produktudvikle og videreudvikle fremtidens kvalitetsfødevarer, som der er stigende efterspørgsel efter rundt i verden, i takt med flere mennesker på kloden og stadig flere mennesker med stigende købekraft.

Samtidig er det værd at rose erhvervet for, at man selv vil arbejde hen imod et mål om at blive klimaneutral, i takt med at teknologiudviklingen kan hjælpe. Det er en positiv melding, som vi skal følge op med at sikre, at der afsættes tilstrækkelige midler til forskning og udvikling, så det bliver muligt fortsat at være i førertrøjen på udviklingsområdet.

Dansk landbrug og fødevaresektor er hver dag med til at levere svaret på, hvad vi skal leve af i fremtiden, med stor produktion, eksport, mange jobs og valutaindtjening. Det burde mange flere påskønne.

Hvad er idéen med at flytte produktionen til udlandet?

Derfor er det tudetosset, når andre langt fra vore synspunkter deltager i højtråber-konkurrencen om at stille nye og større krav, uden tanke for, at så vil man blot jage dansk landbrugs- og fødevareproduktion ud af landet, hvor fødevarerne så bliver produceret med højere miljø- og klimaftryk.

I stedet for ved næsten enhver given lejlighed at kritisere landbruget burde alle råbe ”højt hurra!” for dansk landbrug og fødevaresektoren!

Samtidig er det vigtigt at markere, at man ikke må hvile på laurbærrene, men hele tiden have ”snuden i sporet”, nytænke og videreudvikle morgendagens og fremtidens fødevarer og andre produkter.

Det er danske landmænd og fødevaresektoren gode til.

Gode rammer er en nødvendighed

Vi skal fra Folketinget følge op med gode rammer til at muliggøre det og realisere det.

Der vil i fremtiden også blive efterspørgsel fra forbrugerne efter nye og spændende kvalitetsfødevarer m.v., og det giver på sigt mulighed for merværdi og merpris i salget, når de kvalitetskræsne købedygtige forbrugere i fremtiden handler ind. Her gælder det om at komme med på vognen også til de forbrugere, der i stigende grad vil efterspørge endnu mere klimavenlige produkter.

Det kan meget nemt blive et forbruger- og salgsparameter i fremtiden. Det skal også forfølges i den fortsatte udvikling. Ingen er bedre til det end danske verdensmestre i fødevareproduktion – danske landmænd og fødevaresektoren.

(Indlægget har også været bragt i landbrugspressen. Skribenten har sagt god for, at teksten ligeledes bringes på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.