Fritidslandmand: Alt for komplekse regler for at søge støtte

Venstres folketingskandidat i Frederikshavn, Henrik Buchhave, har svaret på Bæredygtigt Landbrugs valgkamps-spørgsmål. Og ikke alle svarene følger partilinjen…

mark1000x400

Folketingskandidaterne svarer fortsat flittigt på de spørgsmål, Bæredygtigt Landbrug har stillet i anledning af valgkampen. Og der er skam også landmænd iblandt svarpersonerne.

En af dem er Henrik Buchhave – Venstres folketingskandidat i Frederikshavn-kredsen – som bruger et eksempel fra sin egen dagligdag som fritidslandmand, da han skal svare på, om han går ind for regelforenkling på landbrugsområdet:

”Hvem kan være imod regelforenkling? Måske lige dem, der lever af at kontrollere og håndhæve reglerne. At det bliver så enkelt som muligt, må være til glæde for alle. Jeg har sølle 6,7 hektar tilmeldt EU, og reglerne for at søge dén støtte, jeg er berettiget til, er blevet så komplekse, at jeg er nødt til at betale for udfærdigelsen for at undgå fejl. Det giver en forholdsmæssig stor udgift for et fritidslandbrug”, beretter han.

Kontrollen har altså ikke politiets rettigheder

Også hvad angår kontrollørers ret til at gå ind i private hjem og biler uden landmandens tilladelse er talen klar fra Henrik Buchhave:

”Ejendomsrettens ukrænkelighed gælder vel også for landmænd. Ingen skal gå og rode i mine bygninger uden tilladelse. Hvis kontrolløren mener at have en begrundet mistanke, må han stille med politi og en kendelse! Alt andet er uhørt”, lyder det fra folketingskandidaten.

Jordskatterne er Henrik Buchhave heller ikke begejstret for:

”Jordskatterne er en uskik, der ikke har noget med fortjeneste at gøre. Jorden er købt og betalt. Selvfølgelig skal der ikke betales skat, inden fortjenesten ligger der”, mener han.

Venstre: Ja og nej til økologistøtte

Henrik Buchhaves svar afslører også, at han ikke følger partilinjen på alle områder. Det gælder blandt andet på spørgsmålet om, hvorvidt økologi bør have offentlig støtte, som andre landbrugsformer ikke får:

”At fremme en bestemt dyrkningsform ved hjælp af offentlig støtte er konkurrenceforvridning”, skriver han.

Her har hans partifælle, folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen, i sit svar på BL’s spørgsmål givet en noget anden udlægning af partiets politik:

”Venstre mener, at vi skal bevare de nuværende ordninger, der bl.a. giver tilskud til omlægning til økologi”, skriver Michael Aastrup Jensen til Bæredygtigt Landbrug – men understreger samtidig, at der bør være frit valg for forbrugerne, og at alle slags landbrugsprodukter i Danmark er i top, når det gælder såvel dyrevelfærd som fødevaresikkerhed.

Der skal gøres mere for at undgå overimplementering

Michael Aastrup Jensen skærper til gengæld tonen i forhold til sit eget parti, når det gælder spørgsmålet om overimplementering af EU-regler i Danmark. Da Venstre overtog regeringsansvaret i 2015, satte man sig for at gøre op med overimplementeringen blandt andet via et såkaldt implementeringsudvalg – men der kunne gøres mere, mener Venstre-manden:

”Overimplementeringen har betydet, at vi i årevis har lagt forhindringer ud for os selv og forringet den danske konkurrenceevne. Vi er nået et godt stykke af vejen, men der er fortsat områder, hvor danske landmænd har mere strikse regler end i resten af EU. Jeg vil arbejde for, at dansk landbrug har de samme vilkår som landmænd i resten af EU. Dansk landbrug er i verdenseliten, når det gælder miljøbeskyttelse og hensyn til naturen, så derfor er naturen og miljøet den helt store taber, hvis produktionen rykker ud af landet”, skriver Michael Aastrup Jensen.

Se alle spørgsmålene

Du kan se alle Bæredygtigt Landbrugs spørgsmål til landets folketingskandidater via linket HER.

Vi har tidligere sammenlignet svar fra Liberal Alliance og Enhedslisten – dén artikel kan du læse HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen