Folketingskandidat: Kommuner skal ikke kunne forbyde brugen af pesticider

Bo Libergren (V) er gået til kamp mod de kommunale indsatsplaner, som han kalder ligegyldig signalpolitik

marksprøjte

Kommuner skal ikke have lov til at forbyde landmænd at bruge lovlige, godkendte og skånsomme planteværnsmidler.

Så kontant er meldingen fra Bo Libergren (V), folketingskandidat på Fyn. Han glæder sig over, at de omdiskuterede – og for landbruget ret indgribende – indsatsplaner med pesticidforbud til følge endnu ikke har ramt den store ø midt i Danmark. Men ved at skele til både Sjælland, Nordjylland, Sønderjylland og ikke mindst Aarhus kan han se, at trenden risikerer at brede sig til hele landet.

Hvis man ikke kan påvise konkret forureningsfare…

”Hvis en kommune ønsker at forbyde brugen af et eller flere allerede godkendte planteværnsmidler, skal den pågældende kommune efter min mening kunne godtgøre overfor de statslige miljømyndigheder, at forbuddet batter noget – at der er en konkret forureningsfare ved midlet på de pågældende arealer. Og dét har man tydeligvis svært ved at dokumentere i de kommuner, der allerede har vedtaget sådanne indsatsplaner”, konstaterer Bo Libergren overfor Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside.

Den fynske folketingskandidat henviser til bl.a. Aalborg Kommune, hvor man i visse områder har forbudt landmændene at bruge moderne pesticider – selv om det er sprøjtemidler forbudt for 20-25 år siden, der ved sjældne lejligheder findes ubetydelige rester af i grundvandet.

Skatteborgernes penge misbruges til at score billige points

Helt galt står det til i Aarhus, hvor man for år tilbage konstaterede en forurening ved et af kommunens store vandværker. Også her havde det pågældende pesticid været forbudt i landbruget i mere end 25 år, men kommunen konkluderede alligevel uden nogen som helst dokumentation, at forureningen skyldes den aktuelle landbrugsdrift omkring boringerne til vandværket. Farcen i Aarhus bliver ikke mindre af, at man efter at have brugt et tocifret millionbeløb på skovrejsning via eksterne rådgiveres undersøgelser konstaterede, at forureningen i stedet skyldes en nedlagt losseplads i nærheden…

Bo Libergren betegner sig selv som et meget liberalt menneske, som i den bedste af alle verdener vil give den enkelte danske kommune stor frihed til lokal selvbestemmelse. Men når det handler om indgreb, der ødelægger erhvervslivets muligheder og ikke engang gavner vores allesammens miljø, er han tilhænger af, at de danske miljømyndigheder afkræver kommunerne dokumentation.

”Vi får også et mere liberalt samfund, hvis kommunerne er nødt til at holde sig til fagligheden – fremfor at misbruge skatteborgernes penge bare for at score nogle billige point i den offentlige debat”, siger Bo Libergren.

”Vi ved, at moderne pesticider er designet til at blive opløst i de øvre jordlag og derfor ikke ender i grundvandet. Vi har det strengeste godkendelsessystem af sprøjtemidler herhjemme og i øvrigt også verdens bedste drikkevand. Så er man altså nødt til at stole på kontrolmyndighederne – i stedet for at lade det være op til enkelte medieliderlige byrådsmedlemmer, der lefler for folkestemningen, at genere gode danske landmænd”, tilføjer han.

Kommunerne burde fratages ansvaret

Bo Libergren er til daglig medejer af og økonomiansvarlig i familievirksomheden L-Brand & Teknik, der sælger, installerer og servicerer automatiske brandalarmeringssystemer. Han ved selv, hvad det vil sige at mangle hænder på arbejdsmarkedet og går til valg på at reformere overførselsindkomsterne og lette skatten, så man gør det mere attraktivt at arbejde. Erhvervslivet – også landbruget – skal ifølge den fynske folketingskandidat behandles med respekt og ikke udsættes for det, han kalder ligegyldig signalpolitik. Han vil derfor ikke finde sig i, at kommunerne tillades at genere erhvervslivet.

”I virkeligheden burde sådan noget som indsatsplaner i relation til grundvandsbeskyttelse være op til regionerne. Regionerne er både store og dygtige nok til at håndtere dén opgave – det gælder tydeligvis ikke for alle kommuner”, lyder det fra Bo Libergren, som også sidder i regionsrådet i Region Syddanmark.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.