Bonden bør få klima-kredit

Der er for lidt fokus på, hvor dygtigt danske landmænd dagligt tackler klimaudfordringerne på en konstruktiv måde - mener Effektivt Landbrugs chefredaktør

Jakob Lund-Larsen

Af Jacob Lund-Larsen, chefredaktør for Effektivt Landbrug

Det er nogle af verdens allermest klimaeffektive fødevarer, der time efter time finder vej fra danske gårde og ud i verden.

Pr. produceret kalorie, som mætter børn og voksne kloden over, sætter de danskproducerede kalorier således et af de allermindste klimaaftryk. Samtidig er de danske produkter blandt de sundeste for både dyr og mennesker og blandt dem, hvor sporbarheden er den bedste.

Dan Jørgensen taler mod bedre vidende

Der er således en lang række parametre, som taler til fordel for danske produkter. Ikke mindst klimamæssigt. Det er bare sjældent det indtryk, man får, hvis man følger den igangværende valgkamp. Ikke så få gange har den tidligere fødevareminister Dan Jørgensen (S) eksempelvis påstået, at Landbrugspakken har givet danske landmænd ret til at sprøjte og gøde mere og mere – nærmest uhæmmet. Dan Jørgensen ved naturligvis bedre. Men der er valgkamp.

Som tidligere minister ved Dan Jørgensen således alt om, at det danske klimaaftryk er blandt de fornemste i verden pr. kalorie. Det er også det mindste medicinforbrug blandt de betydende husdyrproducerende lande i verden, vi kan fremvise herhjemme. Og dyrene i danske stalde har det også ofte langt bedre, end i de lande, vi konkurrerer med. Det samme har landbrugets ansatte. Men ikke ét ord går i den retning. Det er trist.

Landmanden bliver dagligt mere produktiv og klimavenlig

Noget af det, der falder mest til jorden i den aktuelle valgkamp og klimadebat, er den enorme indsats, som danske landmænd yder på deres egne bedrifter. De bliver nærmest dagligt mere produktive og mere klimaeffektive. Men det er ofte andre virksomheder, der løber med æren.

Der er således ingen kredit i offentligheden til de mange landmænd, der netop evner at producere stadig mere effektivt og klimavenligt. Den klima-kredit går måske til det biogasanlæg, som landmanden leverer sit affald eller sin gylle til. Det er også muligt, at mejeriet eller slagteriet er dem, der kan bryste sig af at kunne skære i CO2-udledningerne. Men glemmer man ikke bonden i denne iver efter at signalere, hvor meget man gør for klimaet?

Bedre for klimaet med mindre landbrugsproduktion? Nej!

Noget tyder på det. For i den aktuelle valgkamp og klimadebat er der på ingen måde fokus på, hvor dygtigt danske landmænd dagligt tackler klimaudfordringerne på en konstruktiv måde. Man får i stedet ofte det indtryk, at jo mindre produktionen på danske marker og i danske stalde bliver, desto bedre er det for klimaet. Intet kunne være mere forkert.

Vi trænger i den grad til at få givet de danske fødevareproducenter den klima-kredit, de fortjener. Valgkampen er et oplagt sted at begynde, tak.

(Indlægget har også været bragt som leder i avisen Effektivt Landbrug, netversionen kan du læse HER. Skribenten har sagt god for, at teksten ligeledes gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top