Åbent brev om ulve til fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen

Det offentlige bør betale for, at lokale skovarbejdere hjælper med at indfange dyr, som er brudt ud af indhegninger af frygt for ulve, mener Ulf Nielsen

11. april 2019. Miljøministerbesøg i Fussingø Skovdistrikt, hvor der blev fortalt om, at der er afsat 17 mio til rewilding på over 500 hektar af statens arealer.

Af Ulf Nielsen, Kollerup Strandvej 19, 9690 Fjerritslev

Kære miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Jeg har været naturplejer i Jammerbugt Kommune og Thy Statsskovdistrikt i over 30 år.

Jeg fik for over tre år siden erstatning for en kalv, der var dræbt af en ulv. I foråret 2018 spiste ulven en selvdød kalv.

Nu har ulven formentlig fået lyst til mine naturplejeheste.

Heste skræmt

Natten til torsdag den 25. april blev 12 af mine heste skræmt ud af en indhegning vest for Vust. Hestene løb igennem hegnet med så voldsom fart, at de knækkede en stærk hjørnepæl af egetræ, samt fem andre hegnspæle, som var det tændstikker. Hestene var løbet ud på Gl. Aalborgvej og fulgte vejen cirka to kilometer. Herefter var de løbet ind på en mark, hvor de gik om morgenen.

Jeg var noget rystet over situationen, og i tvivl om hvordan vi skulle indfange dem og få dem tilbage til indhegningen. Det lykkedes heldigvis med tilkaldt hjælp at få dem gennet op i en kreaturvogn, efter at vi havde lavet en stor fangefold. Tanken om hvor de var endt, hvis indfangningen var mislykkedes, samt deres vandring på landevejen om natten, med eventuel personskade til følge, gør mig utryg.

Overladt til dyreholderne

Fredag den 26. april om aftenen observerede en skovarbejder, at hestene var meget urolige/skræmte. Lørdag den 27. april var indhegningen beskadiget tre steder, dog uden at hestene var undsluppet.

Det er svært at finde frivillige, der har tid til at bruge en halv dag på at indfange heste.

Hvis hestene løber rundt på skovvejene, er det næsten også umuligt for ikke-stedkendte at hjælpe til.

Da samfundet har fredet ulvene og overladt deres hærgen til os dyreholdere, vil jeg anmode ministeren om at tage skridt til, at vi kan rekvirere de lokale skovarbejdere til at hjælpe med indfangningen på det offentliges regning. Det ville forhåbentlig være en ubetydelig udgift for det offentlige, men til stor hjælp for den uheldige dyreholder.

Bare fordi andre befolkningsgrupper ønsker sig ulve…

Det er ikke rimeligt, at vi dyreholdere alene skal bære de menneskelige og økonomiske ulemper, fordi andre befolkningsgrupper ønsker ulven i Danmark.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Effektivt Landbrug, dén version kan du læse HER. Skribenten er medlem af Bæredygtigt Landbrug og har givet tilladelse til, at teksten ligeledes bringes på BL’s hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.