Landbrugspakken sikrer arbejdspladser på slagterierne

De 25 år med undergødskning har undermineret hele den danske animalske produktion, skriver BL-formand Flemming Fuglede

flemming-paa-talerstol

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken

Betydningen af Landbrugspakken kan ikke overvurderes for dansk landbrug – hverken for planteproducenterne eller husdyrproducenterne.

Miljøet har det godt efter pakken – og klimaregnskabet profiterer, når de stærke afgrøder samler mere CO2 op. Det er derfor helt uforståeligt, at visse politikere stadig sætter spørgsmålstegn ved pakken – og ved de landbrugsmæssige tab, tiden før pakken har betydet.

Undergødskningen kostede dyrt

Den gruppe, der har allerstørst glæde af Landbrugspakken, er de slagtesvineproducenter, der fodrer med deres eget korn – efterfulgt af andre husdyrproducenter. Det skyldes dyrenes behov for protein.

Svineproducenterne med eget korn har inden pakken dels skullet tage et tab i marken for manglende udbytte – dels et tab i stalden for manglende protein. Det manglende protein skulle derefter erstattes af store mængder indkøbt protein – hovedsageligt dyrt importeret soja.

Se alle tallene

Det betyder, at undergødskningen kostede 80 procent af driftsresultatet – igennem de mange år den undergødskning fandt sted. Se alle tallene HER.

Det er ikke så mærkeligt, at danske svineproducenter har haft økonomiske udfordringer. Det er først med høsten 2017, at det danske korns proteinindhold og de høstede mængder begyndte at stige.

De 25 år med undergødskning har undermineret hele den danske animalske produktion. Vi ser resultatet i øjeblikket. Svineproduktionen styrtbløder.

Støt slagterierne – bak op om Landbrugspakken

Med den øgede gødning og de forhåbentlig stigende priser kan tiderne måske blive bedre for husdyrholdet. Men hvis de, der ønsker en tilbagerulning af Landbrugspakken, får magt, som de har agt, vil vi se flere lukninger – ikke blot af landbrug – men også af slagterier.

Det bør alle politikere i valgkamp og alle, der snart skal ud at stemme, overveje ganske nøje.

Et slogan kunne lyde: Bevar danske slagteriarbejdspladser – støt Landbrugspakken.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse aviser).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.