Kontrollørerne har nok hvide biler, men de har altså IKKE blå blink!

Bæredygtigt Landbrugs chefjurist ser frem til en ny pjece om kontrolbesøg, der fokuserer på landmændenes fremfor Landbrugsstyrelsens rettigheder

nikolaj-portraet

Af Nikolaj Schulz, chefjurist i Bæredygtigt landbrug

Kontrollerne er blevet bedre, vil rygtet vide, og tak for det!

Der er dog stadig dårlige kontrolbesøg, og der er desværre stadig grund til at frygte, at danske landmænd i fremtiden behandles som kriminelle. Hård retorik, ja. Men måske er retorikken stadig ikke hård nok!

Når embedsmændene ikke kan skrive sig udenom reglerne gennem udstedelse af vejledninger, forsøger man sig tilsyneladende med pjecer. Landbrugsstyrelsens nyeste spinkampagne er pjecen: ”Det gode kontrolbesøg”.

Det er da fint med en pjece, der giver indtryk af, at danske landmænd udmærket ved, hvad det vil sige at få kontrol. Styrelsen burde i stedet lave en pjece i samme folkelige format med overskriften: ”Her er dine rettigheder, når vi kontrollerer” – for det er der snart mere brug for.

Lad os lige tage nogle af pointerne fra pjecen.

  1. Citat:”[…]Kontrolløren må gerne gå alene rundt, også uden at det er aftalt med dig[…]”. Nej, nej og atter nej. Det må man ikke generelt. De fleste kontroller er EU-kontroller, og det er blevet slået fast af EU-Domstolen (C-59/17), at myndighederne ikke må trænge ind på landmandens ejendom uden hans tilladelse. Så firkantet og enkelt er det.
  2. Citat: ”[…]Kontrolløren må kontrollere alle relevante områder og anlæg både indendørs og udendørs[…]”. Nej! I må kontrollere CVR-nummeret. Slut, færdig. Myndigheden skal som udgangspunkt varsle besøget. Hvis et besøg er uvarslet, så er det kun forhold, hvor øjemedet kan forspildes, der må kontrolleres. Resten må klares på et varslet besøg.
  3. Citat: ”[…]hvis det vurderes nødvendigt også privat beboelse og biler[…]”. Nej! Nu er det slut. Selvfølgelig må kontrollørerne ikke kontrollere privat ejendom. Det gælder ifølge Grundlovens § 72, at boligen er ukrænkelig. Der kan ske undtagelser i form af udtrykkelige lovbestemmelser eller mod retskendelse. Dvs. kontrollørerne må ikke engang bevisoptage, hvis de ser noget i privaten! Det eneste, de må, er at ringe til politiet. Politiet kan herefter med en retskendelse få adgang til ejendommen.

Der er desværre grund til fortsat at have høtyven tæt på sengen, hvis det her er stilen fra de danske myndigheder. Jeg ser i øvrigt frem til en pjece, hvor Landbrugsstyrelsen ikke fokuserer på sine egne rettigheder, men på borgernes rettigheder – i dette tilfælde landmændenes.

Nyheden om ”Det gode kontrolbesøg” fra Landbrugsstyrelsen kan læses via linket HER.

(Indlægget har også været bragt i diverse medier).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.