Hør BL’s chefjurist i Radio24syv

Nikolaj Schulz forklarede tirsdag morgen, hvordan Bæredygtigt Landbrug forholder sig til kontrol hos landmændene

20180301baeredygtigt-personale014

Landbrugsstyrelsens nye pjece ”Det gode kontrolbesøg” har skabt debat hos landmændene – og er nu også blevet en sag for de store medier.

Radio24syv beskæftigede sig således med sagen tirsdag morgen. Her var Nikolaj Schulz – chefjurist i Bæredygtigt Landbrug – i studiet for at forklare, hvordan BL forholder sig til kontrollerne og ikke mindst den nye pjece om emnet. Radioen gik især op i, hvorfor BL’s jurister rådgiver foreningens medlemmer til at glide høfligt af på spørgsmål fra myndighedernes kontrollører.

Landmanden har ikke pligt til at undersøge sig selv

”Vi byboere må forstå, at det er en ordentlig omgang for en landmand, når der pludselig holder sådan en kontrolbil, og pulsen er høj”, forklarer Nikolaj Schulz i udsendelsen.

Han pointerer, at der naturligvis bør foretages kontroller på bedrifterne – men at kontrollørerne absolut ikke må gå rundt uden landmanden ved sin side, sådan som det ellers fremgår af den kontroversielle pjece.

”Det er vigtigt at understrege, at en landmand har pligt til at hjælpe kontrolløren – men ikke til at undersøge eller angive sig selv”, lyder det fra Nikolaj Schulz, som ligeledes betoner vigtigheden af Grundlovens bestemmelser om boligens ukrænkelighed.

Ingen egentlig debat i studiet

Også Vibeke Højbjerg, kontorchef i Fødevarestyrelsens afdeling for kontrol og data, kommer til orde i udsendelsen.

”Det er dog ærgerligt, at Landbrugsstyrelsen ikke stiller op til en egentlig debat i studiet. Vi ville gerne have haft en dialog om det gode kontrolbesøg”, siger Nikolaj Schulz.

Billedsprog bliver taget meget bogstaveligt…

BL’s chefjurist har tidligere i et læserbrev bragt i bl.a. Maskinbladet og Effektivt Landbrug opfordret Landbrugsstyrelsen til at fokusere mere på landmændenes rettigheder end på styrelsens egne rettigheder i forbindelse med kontrolbesøg. ”Der er desværre grund til fortsat at have høtyven tæt på sengen, hvis det her er stilen fra de danske myndigheder”, skrev chefjuristen – og billedet med høtyven bliver taget meget bogstaveligt af radioværterne på Radio24syv…

Du kan høre radioindslaget med BL’s chefjurist HER. Og i linket HER kan du læse Nikolaj Schulz’ læserbrev, der satte gang i debatten.

Vær opmærksom på, at linket til radioudsendelsen ikke altid virker via browserne Chrome eller Firefox – men i eksempelvis Microsoft Edge.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen