BL: GMO-afgrøder har kæmpe potentiale

Bæredygtigt Landbrugs direktør Hans Aarestrup synes godt om melding fra Etisk Råd – og kritiserer EU for ikke at være tilstrækkeligt fremme i skoene, når det gælder genmodificerede afgrøder

Hans Aarestrup

Ny teknologi indenfor genetikken gør det nu så fordelagtigt at dyrke GMO-afgrøder, at det vil være uetisk at lade være.

Sådan lyder det fra et stort flertal i Etisk Råd, der altså taler for en øget brug af genmodificerede afgrøder med henvisning til blandt andet krimakrise og en voksende global befolkning – og dén melding tages godt imod af Bæredygtigt Landbrugs direktør Hans Aarestrup:

”Jeg er helt enig i, at det er etisk problematisk at afvise GMO-sorter, hvis de kan bidrage til at afbøde eller løse væsentlige problemer, og der ikke er gode argumenter for at afvise dem”, siger BL-direktøren.

GMO er i praksis bandlyst i hele EU

Hans Aarestrup forklarer, at da Bæredygtigt Landbrug dette forår lancerede sin Strategi for dansk planteavl, beskæftigede foreningen sig ikke med GMO, da det jo i praksis er bandlyst i EU, og landmændene som udgangspunkt er underlagt de spilleregler, der findes.

”Men GMO kan, hvis det bliver tilladt, blive en gamechanger, og vi er helt på linje med Etisk Råd i deres vurdering af det mulige potentiale. Derfor er vi da også glade for, at rådet har åbnet debatten. Hvis ikke GMO bliver tilladt i EU, så kan vi på et tidspunkt blive tvunget til at forlade os udelukkende på amerikansk og kinesisk forskning, når det går op for os, at GMO er et værktøj, vi ikke kan undvære i vores bestræbelser på at løse alle de udfordringer, vi står overfor”, forklarer Hans Aarestrup.

Både begejstring og skepsis i landbruget

Meldingen fra Etisk Råd bliver helt forventeligt modtaget med både begejstring og skepsis i landbruget. Økologisk Landsforenings formand Per Kølster udtaler til Landbrugsavisen, at den nye teknologi har nogle muligheder for eksempelvis at nedbringe brugen af pesticider, og at han derfor intet ser til hinder for, at de såkaldte CRISPR-udviklede GMO’er bliver sidestillet med andre former for planteforædling. Alligevel er økologerne fortsat imod alle former for GMO:

“Vores holdning er helt grundlæggende stadigvæk, at naturen selv har de metoder, der skal til”, siger Per Kølster til Landbrugsavisen.

“For det første er der jo sundheden for mennesker, som ingen med garanti kan sige om bliver påvirket. Men der er også en risiko for, at når man øger kulturplantens overlevelsesevne, så spreder den sig i naturen på bekostning af andre arter. Og så ender man med at påvirke økosystemet på en måde, som slet ikke var hensigten”, lyder det fra Per Kølster.

Langt mindre indgribende end traditionelle gensplejsede GMO’er

Chefkonsulent Bruno Sander Nielsen fra Landbrug & Fødevarer har beskæftiget sig med GMO og planteforædling i mere end 25 år og er til gengæld helt på linje med Bæredygtigt Landbrugs holdning:

“Det er meget positivt, at Etisk Råd peger på det her, med de mange udfordringer vi står over for med klimaforandringer og øget global befolkning. Det er vigtigt, at danske landmænd får adgang til den nyeste teknologi, så vi kan følge med i fødevareproduktionen”, siger han til Landbrugsavisen.

Bruno Sander Nielsen minder også om, at CRISPR-teknologien er langt mindre indgribende end traditionelle gensplejsede GMO’er og andre former for forædling ved mutation.

Du kan læse Landbrugsavisens artikel om Etisk Råds udmelding og reaktionerne i landbruget HER. Maskinbladet skriver om Bæredygtigt Landbrugs holdning, dén artikel kan du læse HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen