Vi miljørigtige landmænd producerer, hvad du vil spise!

Landbruget er forlængst en del af den grønne omstilling, skriver Peter Kiær - som understreger, at efterspørgslen styrer udbuddet

kiaer

Af Peter Kiær, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Af den offentlige debat kan man indimellem få det indtryk, at vi fødevare-producenter dikterer udbuddet af mad i supermarkedets køledisk.

Det er imidlertid omvendt. Forbrugerne afgør, hvad vi landmænd producerer.

Når en købmand sælger en økologisk liter mælk, bestiller han groft sagt en ny af slagsen hjem til butikken – og det samme gør sig gældende, hvis eksempelvis en konventionel flæskesteg ryger over disken.

Minimalt miljø- og klimaaftryk i Danmark

Vi danske landmænd er forpligtet til at producere så mange fødevarer som muligt, fordi dansk producerede fødevarer har det laveste miljø- og klimaaftryk – og alternativet er, at disse fødevarer blot vil blive produceret i lande med langt større aftryk. Forbruget af fødevarer er stabilt, uanset hvor de bliver lavet.

Det er således ikke op til vi landmænd at pådutte hr. og fru Jensen samt forbrugere i resten af verden hverken økologiske fødevarer eller mad produceret af det moderne, vidensoptimerede landbrug. Ej heller blander vi os i, om du bør spise kød.

Visionært og omstillingsparat erhverv

Til gengæld producerer vi lige, hvad du vil spise – og vi gør det på miljørigtig vis:

Dansk landbrug har taget ansvar og været omstillingsparat de seneste mange år, hvor der uafbrudt er blevet indført ny teknologi, moderne staldsystemer samt miljøvenlige dyrkningsmetoder.

De seneste 30 år har vi desuden mindsket både kvælstof- og CO2-udledningen ganske betragteligt – samtidig med at vi har formået at øge såvel produktionen som milliard-eksporten. Få erhverv er så innovative, visionære samt miljø- og klimarigtige som det danske landbrug – og det er vi faktisk verdensberømte for!

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.