Opdateret faglighed nødvendig for ekspertstatus

Det er ikke troværdigt, at medier og politikere vedblivende lytter til en politiserende professor, som gang på gang er blevet underkendt rent fagligt - skriver BL's faglige direktør

flagigen

Af Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Vandværksvej 28, 9800 Hjørring

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann gjorde det i sidste uge krystalklart i et svar til Enhedslisten: Det danske foreløbige modelmål – der er sat for at leve op til EU’s miljøkrav – er ikke en udledning på 42.000 tons kvælstof – men på 44.700 tons.

Professor Stiig Markager, Aarhus Universitet, der anvendes som ekspert flere steder, holder sig stædigt til det første tal. Og der er en væsentlig forskel.

Hvorfor hænger de sig mon i forældede tal?

Professor Markager har længe været klar over dette – alligevel bliver han og mange af hans proselytter ved med at hænge sig i de forældede tal, når de bl.a. kræver, at dansk landbrugsjord skal tages ud fra dyrkning, og at brugen af gødning bør begrænses voldsomt. Begge dele ville være katastrofalt for dansk landbrug.

Samtidig blev det oplyst i ministersvaret, at Miljøstyrelsen er i gang med et omfattende arbejde med at forbedre det faglige grundlag forud for implementeringen i Danmark af tredje planperiode i EU’s store vandområdeplaner.

Det gælder bl.a. indsatsbehovet for kvælstof og ikke mindst fosfor, samt mange andre presfaktorer. Der arbejdes med en vurdering og en mere detaljeret inddeling af de enkelte vandområder, samt en meget anderledes fastsættelse af miljømålene for at nå god økologisk tilstand, herunder arbejdes på en fundamental ændring og udvikling af de anvendte modeller.

Det betyder alt sammen, at ministeriet nu arbejder intensivt med en revurdering af hele området, og at de har lyttet til det internationale forskerpanels kritik af de danske vandplaner.

Markagers ekspertstatus bør ophøre

Det kan kun glæde Bæredygtigt Landbrug, at der arbejdes med at skabe et meget bedre fagligt grundlag forud for den tredje og sidste vandplansperiode fra 2021-2027.

Det må samtidig betyde, at Stiig Markagers ekspertstatus på området ophører.

Det er ikke troværdigt, at medier og politikere vedblivende lytter til en politiserende professor, som gang på gang er blevet underkendt rent fagligt.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier).

4 kommentarer til “Opdateret faglighed nødvendig for ekspertstatus”

 1. Søren Fosberg

  Det er jo et fuldstændig substansløst indlæg fra BLs side, bortset fra at man foreslår at lukke munden på en person man ikke bryder sig om. Alt er ved det gamle i denne samfundsskadelige lobby organisation.

  1. Søren Fosberg når en havbiolog begynder at kloge sig emnet om hvorfor landbruget ikke har lavet flere vådområder ville det så ikke være naturligt at han ved noget om det især når han udtaler sig med titlen som professor ?

   1. Det er let at stå på sidelinien og råbe op om landbruget skal bruge en del af sin dyrt købte ejendom til vådområde.
    Det er en gratis omgang for både Markager og Fosberg, der ikke kan give garanti for at det har en målelig effekt.
    Markager er havbiolog, ikke ferskvandsbiolog,måske derfor beregner han N-udledningen fra land til at være ca. 35%,
    medens F. Møhlenberg ligger mellem 5-10%”
    En anden landbrugsekspert, præsident Reumert, har udpeget landbruget som skyldner i sagen fra Filsø, der tidligere leverede fødevarer til flere tusind mennesker behov, men stol blot på Reumert med miljøeksamen fra RUC, hun tager altid fejl.
    Det samme gør S. Fosberg, både i landbrugs- og klimaspørgsmål.

 2. Mogens Jeppesen

  Når nu Jacob Ellemand forleden kom med en beskrivelse af spøgelsesbillist: En person der hører i radioen at der kører en spøgelsesbilist på motorvejen, og han så stikker hovedet ud af vinduet og råber – det passer ikke at der er én for alle de andre kører den forkerte vej! Ja så er det vel det nærmeste han kan komme på et selvportræt !!!! Trist men sandt!!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.