Opdateret faglighed nødvendig for ekspertstatus

Det er ikke troværdigt, at medier og politikere vedblivende lytter til en politiserende professor, som gang på gang er blevet underkendt rent fagligt - skriver BL's faglige direktør

flagigen

Af Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Vandværksvej 28, 9800 Hjørring

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann gjorde det i sidste uge krystalklart i et svar til Enhedslisten: Det danske foreløbige modelmål – der er sat for at leve op til EU’s miljøkrav – er ikke en udledning på 42.000 tons kvælstof – men på 44.700 tons.

Professor Stiig Markager, Aarhus Universitet, der anvendes som ekspert flere steder, holder sig stædigt til det første tal. Og der er en væsentlig forskel.

Hvorfor hænger de sig mon i forældede tal?

Professor Markager har længe været klar over dette – alligevel bliver han og mange af hans proselytter ved med at hænge sig i de forældede tal, når de bl.a. kræver, at dansk landbrugsjord skal tages ud fra dyrkning, og at brugen af gødning bør begrænses voldsomt. Begge dele ville være katastrofalt for dansk landbrug.

Samtidig blev det oplyst i ministersvaret, at Miljøstyrelsen er i gang med et omfattende arbejde med at forbedre det faglige grundlag forud for implementeringen i Danmark af tredje planperiode i EU’s store vandområdeplaner.

Det gælder bl.a. indsatsbehovet for kvælstof og ikke mindst fosfor, samt mange andre presfaktorer. Der arbejdes med en vurdering og en mere detaljeret inddeling af de enkelte vandområder, samt en meget anderledes fastsættelse af miljømålene for at nå god økologisk tilstand, herunder arbejdes på en fundamental ændring og udvikling af de anvendte modeller.

Det betyder alt sammen, at ministeriet nu arbejder intensivt med en revurdering af hele området, og at de har lyttet til det internationale forskerpanels kritik af de danske vandplaner.

Markagers ekspertstatus bør ophøre

Det kan kun glæde Bæredygtigt Landbrug, at der arbejdes med at skabe et meget bedre fagligt grundlag forud for den tredje og sidste vandplansperiode fra 2021-2027.

Det må samtidig betyde, at Stiig Markagers ekspertstatus på området ophører.

Det er ikke troværdigt, at medier og politikere vedblivende lytter til en politiserende professor, som gang på gang er blevet underkendt rent fagligt.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier).

Scroll to Top