Gode råd til landmanden ved kontrolbesøg

Her er – som lovet på generalforsamlingen – en række konkrete værktøjer samt en tjekliste, du som landmand kan bruge, når kontrollanterne besøger din bedrift

20180301baeredygtigt-personale042

Danske kontrolmyndigheder har ingen ret til at trænge ind på kontrolstedet uden at have fået tilladelse af landmanden.

”I skal være med! Det fremgår klart af en EU-dom”, har landbrugsjurist Trine Trærup Olsen fra advokatfirmaet Sønderby Legal tidligere understreget overfor en stor gruppe landmænd, da Bæredygtigt Landbrug arrangerede debatmøde i forbindelse med NutriFair-messen i Fredericia.

Alle har ret til en bisidder

Her gav landbrugsjuristen gode råd om, hvordan den enkelte landmand bør håndtere myndighedskontrol, og disse kan – lidt firkantet – gengives til:

Stå fast på retten til lovligt forfald.

Stå fast på retten til bisidder.

Stå fast på retten til tilstedeværelse.

Stå fast på retten til at kende kontrollens tema.

Glid høfligt af på spørgsmål, så man ikke siger noget, man efterfølgende fortryder (lad eksempelvis i stedet bisiddere som dyrlæger eller jurister svare).

Hold fast på interne retningslinjer.

Man kan dog ikke forhindre en kontrol

”I kan altså ikke hindre en kontrol. Men kontrolmyndighederne skal vente med at gå i gang, til I er hjemme”, indskærpede Trine Trærup Olsen i sit oplæg.

Du kan se hele hendes oplæg i videoen HER.

Her er tjeklisten med juridiske skyts

Sønderby Legal har i samarbejde med Bæredygtigt Landbrug udarbejdet en tjekliste, der forsyner såvel landmanden som dennes bisidder med juridiske skyts ved kontrolbesøg. Som lovet på BL’s generalforsamling i Horsens onsdag eftermiddag er dét papir hermed offentliggjort på BL’s hjemmeside – du kan se det via linket HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen