Erik Høgh-Sørensen: Én fiasko kommer sjældent alene…

Brexit-forløbet viser, hvordan EU er komplet ligeglad med danske landmænd og dansk samhandel med Storbritannien generelt – skriver nordjysk folketingskandidat for Dansk Folkeparti

eu-flag

Af Erik Høgh-Sørensen (DF), folketingskandidat og medlem af regionsrådet i Nordjylland, Paradisvej 3, 9870 Sindal

Én fiasko kommer sjældent alene, og jeg må her fremhæve både Brexit og Landbrug & Fødevarers nye samarbejde med EU-tilhængerne i Europabevægelsen. Sikke et par charmetrolde, Martin Merrild og Stine Bosse!

I den forbindelse skal danske bønder være bevidste om, at de danser med en EU-tiger. Det kan godt være, at hektarstøtten er rar, men omvendt misbruges den til at lave en gylleregn af regulering, som rammer danske landmænd på konkurrenceevnen.

Dertil kommer, at Brexit-forløbet for alvor viser, hvordan EU er komplet ligeglad med danske landmænd og dansk samhandel med Storbritannien generelt.

Demokratisk afgørelse underkendt

Briternes demokratiske folkeafstemning viste tydeligt i 2016, at et flertal vil forlade EU.

Dette respekterede EU ikke. Først spildte de fornærmede bureaukrater vigtig forhandlingstid, som kunne være brugt på at lave en mindelig aftale. Derpå prøvede EU forgæves at presse det såkaldte ”back stop” ned over briterne.

Statsministeren har også fejlet

I Danmark forsømte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og partierne K, LA, S, R, SF, Alternativet og Enhedslisten at varetage vore nationale interesser.

Det kunne have været gjort således:

Artikel 50 om et medlemslands udtræden siger intet om, at det absolut skal være EU-Kommissionen, der forhandler på alle resterende medlemslandes vegne. Hvis Danmark selv havde forhandlet med briterne, ville der have været en god aftale nu med britiske borgere, der i den grad ønsker at se “Danish bacon” i kølediskene også efter Brexit.

Derudover kunne Løkke have udnyttet traktatens artikel 218 (EUF), hvor stk. 4 tilsiger, at EU kan lave “et særligt udvalg, som der skal føres samråd med under forhandlingerne”.

Hvor blev den gode aftale af for dansk landbrug?

Dette kunne have været EU-jasidens billet til at sikre en god aftale for dansk landbrug. Løkke fejlede, ligesom dengang han påstod, at danskerne næppe kunne få en Europol-aftale.

En Brexit-aftale kan stadig nås, men EU’s uduelighed er endnu engang blotlagt.

(Indlægget er sendt til Bæredygtigt Landbrug med henblik på offentliggørelse på BL’s hjemmeside).

Scroll to Top