Ingen grund til at skabe frygt for kvælstof

Drikkevandet er overhovedet ikke truet af nitrat, understreger Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør Jørgen Evald Jensen

jørgen-evald-jensen-torso-grøn-baggrund-1000-px

Af Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Vandværksvej 28, 9800 Hjørring

Igen forsøges det at mistænkeliggøre dansk landbrug – denne gang med historier om nitrat (kvælstof).

At der findes nitrat i marken er ikke en overraskelse – landmanden gøder jo sine planter. Men der findes ikke nitrat i det dybe iltfrie grundvand overhovedet. Nitrat nedbrydes igennem jordlagene.

Måske relevant at sætte fokus på andre stoffer?

Brønde – private som offentlige – med nitrat over grænseværdien lukkes simpelthen. 83 % af alle vandværksboringer indeholder slet ikke nitrat, og 99,5 % er langt under grænseværdien. Drikkevandet er ikke på nogen måde truet af nitrat.

Det vil derimod været relevant at sætte fokus på andre stoffer, eksempelvis det på ingen måde landbrugs-relaterede Arsen, der findes i rigtig mange vandværksboringer.

Useriøs bekymringsindustri

Det er useriøst at skabe frygt overfor landbrugets næringsstoffer.

De foreløbige resultater fra årets Novana-rapport fra Aarhus Universitet viser da også igen et fald i nitratindholdet i de såkaldte overvågningsboringer fra det øverlige iltede grundvand (GRUMO). Igennem 30 år har den danske kvælstofudvaskning været faldende – det bliver den ved med. Der er ingen grund til at gå bekymringsindustriens ærinde.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i flere medier).

Del:

Deltag i debatten

Kategorier

Bedre vilkår for danske landmænd

Bliv medlem i dag

Vi opfordrer til, at du bliver medlem af Landsforeningen for Bæredygtigt landbrug og dermed støtter foreningens arbejde for fremtidens danske landbrug

Q8

Rabataftale med Q8

Bæredygtigt Landbrug har indgået et samarbejde med Q8 om en fordelagtig rabataftale på brændstof.

Scroll til toppen