Dyrlæger protesterer til minister over rigid kontrol

En gruppe dyrlæger fortæller om ”et hav af politianmeldelser” i brev til miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen

Photo by Adrian Infernus

”Vi skriver til dig for at henlede din opmærksomhed på det urimelige i den aktuelle skærpelse i Fødevarestyrelsens vurdering af transport-egnethed af grise til eksport, og appellerer til, at du skrider til handling for at få genindført faglig rimelighed i vurderingen i henhold til de gældende regler, der os bekendt ikke er ændrede”.

Sådan lyder det ifølge avisen Effektivt Landbrug i et åbent brev, som en gruppe af dyrlæger – der repræsenterer mindst 90 procent af Danmarks praktiserende svinedyrlæger – har sendt til miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V). De vil have ham til at skride ind over for det, som de opfatter som en ny, strammere praksis, når Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger kontrollerer transport-egnetheden af grise til eksport.

Faglighed og rimelighed er helt fraværende

Problemet er ifølge dyrlægerne, at svin, der indtil 1. januar uden problemer kunne transporteres, nu pludselig udløser ”et hav af politianmeldelser”.

”Det øger imidlertid ikke velfærden for grisene. Under den skærpede praksis er fagligheden og rimeligheden helt fraværende, og vi mener hverken, at grisene, landmændene, dyrlægerne – eller du som ansvarlig minister – kan være tjent med den måde, som kontrollen foregår på lige nu”, skriver dyrlægerne til Jakob Ellemann-Jensen.

Nødvendigt opråb – for den enkelte landmand er nervøs

Dyrlægerne fastslår ifølge Effektivt Landbrug, at de hverken etisk eller dyrevelfærdsmæssigt kan ”stå inde for den rigide kontrol, der foregår lige nu”.

”Vi er havnet i en situation, hvor landmanden efter levering af grise går derhjemme og er rystende nervøs for en anmeldelse til trods for god faglig vurdering af grisene ved afsendelsen. Derfor dette opråb”.

”Vi har eksempler på grise, som vi ville vurdere som transportegnede, men hvor vognmanden ikke vil transportere disse, da de er bange for den urimelige statskontrol, der lægges for dagen på slagterierne og ved samlestaldene”, lyder det.

Du kan læse hele artiklen fra Effektivt Landbrug HER.

Danske Svineproducenter har tidligere på ugen kritiseret, at selv småskavanker hos grisene fører til aflivning. Det kan du læse mere om i artiklen HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.