Berlingske misinformerede om kvælstof

At skælde ud på landbruget i denne sammenhæng er ikke rimeligt, skriver Poul Vejby-Sørensen - i et læserbrev, som Berlingske har afvist at bringe

Poul Vejby-Sørensen

Af Poul Vejby-Sørensen, cand.agro., ekstern faglig rådgiver, Bæredygtigt Landbrug

Lørdag den 9. februar havde Berlingske endnu en gang blæst til angreb på Landbrugspakken. Som sædvanlig i en weekend, hvor man kan undgå hurtige korrektioner.

Der blev skrevet om store ”svigt” fra landbruget og store ”udledninger af kvælstof”.

Begge dele er lodret forkert.

Kvælstofudledningen er nedbragt

Landbruget har nedbragt udledningen af kvælstof dramatisk. Derimod er forureningen med fosfor – især fra 1000-vis af overløb med kloakvand fra renseanlæg – ikke under kontrol, og det er hovedårsagen til vandmiljøproblemerne.

Berlingskes tal på 1.451 contra 12 tons var en rigtig ”kioskbasker”. Men tallene havde intet med udledninger at gøre. Og de reelle udledninger er der intet dramatisk i.

Hvad Berlingske ikke fik informeret om, var at tallene illustrerede, at der kun var gennemført projekter med kompenserende kollektive virkemidler svarende til 12 tons N, hvor der i Landbrugspakken var aftalt i alt 1.451 tons N. Og det er jo ikke meget.

Men at skælde ud på landbruget i den sammenhæng er ikke rimeligt. Ansvaret ligger andre steder. Manglende aktivitet i kommuner m.v.

Der er faktisk tale om en succes

Til gengæld bør man glæde sig over den succeslignende tilstand, det er, at Landbrugspakkens påståede ekstra udledning af kvælstof er ikke-målelig på trods af, at de kollektive kompenserende virkemidler er stærkt forsinket af langsom offentlig administration.

(Læserbrevet blev også sendt til Berlingske, der imidlertid har afvist at bringe teksten).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.