Hvorfor fokuserer politikerne på pesticider fremfor rygning?

Der er ingen risiko ved at drikke drikkevand trods fund af pesticidrester – men til gengæld er rygning skyld i en fjerdedel af alle dødsfald

Jakob Lund-Larsen

Af Jacob Lund-Larsen, chefredaktør for Effektivt Landbrug

Forleden lød det fra en fyret administrerende direktør i Dagbladet Børsen:

”Min tid og indsats har været super”.

Manden havde ikke det rette tempo, lød det fra arbejdsgiveren, der står bag et elbilkoncept. Direktøren, der røg ud, leverede et underskud på 33 millioner kroner i de 11 måneder, han nåede at levere tid og indsats, han selv kalder ”super”.

Megen opmærksomhed

Sådan er der så meget. Tingene afhænger af øjnene, der ser. Men i høj grad også af, hvordan man italesætter ting. Og hvilket fokus man har. Det kan såmænd godt være, den fyrede direktør har fået vendt skuden. Og at de 33 millioner i minus er småting i forhold til tidligere tiders underskud. Det kan også være, han ikke har det, der skal til. At han er en fantast uden det rette fokus.

Sådan er det også med politikere og politisk fokus. Tag nu pesticiddebatten. Den har enorm politisk fokus. Vi har dog ikke kunnet finde tal, der dokumenterer dødsfald i Danmark relateret til pesticider. Måske tager vi fejl. Eller måske er virkeligheden bare den, at ingen dør af pesticidrester. Men opmærksomhed, det har de. Og pesticid-frygt sælger billetter.

”Øko-shots” er det nye hit på festival – for pesticider er jo giftige…

Tager man eksempelvis på Roskilde Festival, serveres stort set kun øko-shots i barerne. De unge er nemlig blevet tudet ørerne fulde om, at ikke-økologiske varer er giftige. Derfor drikker de øko-shots på landets største musikfestival. Samtidig ryger 22 procent af befolkningen nu. Særligt børn og unge under 18 år tager i stigende omfang smøgerne til sig.

Rygning er ifølge Sundhedsstyrelsen skyld i en fjerdedel af alle dødsfald i Danmark. Vi har som nævnt ikke tal, der dokumenterer, at dødsfald kan tilskrives pesticider i fødevarer eller drikkevand. Erik Jørs, overlæge ved Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik på OUH, har imidlertid slået fast, at der ikke er nogen risiko ved at drikke drikkevand trods fund af pesticidrester. Vandet er ikke i nærheden af at være giftigt.

Også en super indsats af politikerne?

Men mon ikke de politikere, der kun marginalt forholder sig til de mange ryger-dødsfald, synes, at de leverer en super indsats? Præcis som den fyrede elbil-direktør. De har godt nok fokus på de ikke-dødelige pesticider døgnet rundt, alt imens stadig flere unge begynder at ryge – måske over et øko-shot. For de unge ved ikke bedre. Og det ændrer sig ikke.

Gæt selv, om røg eller pesticider bliver det største tema i den kommende valgkamp. Vi kender alle det tankevækkende svar.

(Indlægget har også været bragt som leder i avisen Effektivt Landbrug. Skribenten har sagt god for, at teksten ligeledes bringes på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).   

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.