Kostråd og dioxin – husk økologi!

Der er øget fokus på dioxin, men Fødevarestyrelsen bør specielt interessere sig for de økologiske produkter

gab1009_danish_2885

Af Poul Vejby-Sørensen, cand.agro., faglig rådgiver, Bæredygtigt Landbrug

”De fleste danskere overskrider ny grænse for indtag af dioxiner”, hedder det i Altinget. Giftstoffet dioxin er angiveligt mere sundhedsskadeligt end hidtil antaget, og derfor nedsætter EU’s fødevareautoritet markant grænsen for et tolerabelt indtag.

Fødevarestyrelsen fastholder de danske kostråd, hedder det i artiklen.

To årsager til fokus på økologien

Men Fødevarestyrelsen bør specielt interessere sig for dioxin i økologiske produkter, der generelt har væsentligt højere indhold af dette farlige stof sammenlignet med konventionelle produkter.

Dette skyldes især to ting:

1) Økologiske dyr udsættes i højere grad for det dioxinnedfald fra atmosfæren, der sætter sig på planter m.v., hvor de opholder sig (udendørs).

2) Grundet mangel på proteinforsyning, når kunstgødning ikke anvendes, fodres økologiske svin og fjerkræ med foder af fiskeprodukter, der i øvrigt er helt unaturligt for svin og høns. Disse fiskeprodukter indeholder betydelige mængder dioxin. Gennem denne “fødekæde” opkoncentreres dioxin til højere indhold i de økologiske produkter – f.eks. æg.

Også ringe interesse for nichens pesticider

I mange andre sammenhænge undlader myndighederne at kontrollere økologiske varer for pesticider o.l. Men netop når det gælder stoffet dioxin, vil det være en dårlig idé.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen