DF-politiker: Fortidens synder fjernes ikke ved pesticidforbud

Burde vi ikke hellere finde ud af, hvor mange spøgelsesboringer, der er – og om alle de sløjfede boringer faktisk er lukket efter forskrifterne?

drikkevand

Af Lise Bech (MF), Dansk Folkeparti, landbrugs- og fødevareordfører

Jeg slog i dag op på dr.dk og læste lidt fra COP24 i Katowice i Polen.

Artiklen var ikke om klima, men derimod luftforurening. Det fremgik bl.a., at når det blæser fra syd, så stiger partikelforureningen i Danmark – en lille ”gave” fra Polen og Tyskland. Ifølge dr.dk dør omkring 4.000 af danskere for tidligt på grund af luftforurening.

Alt imens denne nyhed florerer, så sidder jeg i forhandlinger på Christiansborg om at begrænse pesticidanvendelsen nær drikkevandsboringer. Så vidt jeg ved, er der ingen, der er døde for tidligt på grund af pesticider i drikkevandet. Vores drikkevand bliver renere og renere – og når vi endelig finder pesticider, så er det ofte midler, der for længst er forbudte.

Lad det være sagt med det samme. Jeg ønsker ikke, at hverken jeg eller danskerne skal drikke vand med pesticider i, men der skal være proportioner i tingene. Når der er vigtigere områder, hvor vi for alvor kan redde menneskeliv, øge livskvaliteten eller livslængden, så skal vi sætte ind der først. Problemer er der nok af, og derfor skal vi politikere prioritere.

Kompensation

BNBO(boringsnære beskyttelsesområder)-forbuddet for pesticider kommer – det synes ret sikkert. Det skal foregå på en ordentlig måde, da det er den private ejendomsret, vi piller ved. Hvis det står til mig, skal staten kompensere de landmænd, som rammes af forbuddet.

Det kan ikke være rigtigt, at en konventionel landmand skal have små økologiske arealer midt på sin mark, der kræver en helt anden behandling end den resterende del af marken. Det er simpelthen for mærkeligt. Derfor mener jeg, at der skal ydes en ordentlig erstatning. Efterfølgende kan arealerne eventuelt sælges til landbrug, der rent faktisk gerne vil drive arealerne økologisk.

Spøgelsesboringer

Jeg prøver sådan set bare at hejse et flag om ret og rimelighed. Derfor er mit ønske til miljø- og fødevareministeren i de kommende forhandlinger, at der ydes en ordentlig kompensation til arealer, der tages ud af drift. Det synes jeg er fair og rimeligt. Det skal ikke være tilfældige, konventionelle landmænd, der skal bære tabet for Folketingets visioner, når det kan gøres mindre indgribende for den enkelte landmand. Jeg ved ikke, om jeg kommer igennem med mit ønske, men jeg vil prøve!

Nutidens pesticidgodkendelser fra Miljøstyrelsen er meget strikse, og vi fjerner ikke fortidens synder ved at forbyde moderne pesticider, der nedbrydes i den første meter af jorden. Hvis vi endelig skal se ting efter i sømmene, så burde vi hellere finde ud af, hvor mange spøgelsesboringer, der er – og om alle de sløjfede boringer faktisk er lukket efter forskrifterne. Jeg vil i hvert fald gøre, hvad jeg kan i denne sag for at være landbrugets stemme på Borgen.

(Indlægget har også været bragt i diverse medier. Skribenten har ligeledes ønsket teksten offentliggjort på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.