Venstre-landsmøde: Aggesen satte landbruget på dagsordenen

Hvis Danmark er mulighedernes land, så drop vandområdeplanerne, lød det søndag fra kendt sønderjysk æresmedlem af Bæredygtigt Landbrug

dannebrog

Søndagens debat på partiet Venstres landsmøde kom i høj grad til at handle om landbrug. Dét var ikke mindst Jens Peter Aggesens fortjeneste.

Agerskovgruppens sønderjyske frontfigur – som også er æresmedlem af Bæredygtigt Landbrug – indtog således talerstolen i Herning Kongrescenter i håbet om at få partitoppen til at forstå alvoren af den nuværende situation i det gamle erhverv:

”Dansk landbrug er under afvikling”, lød det fra Jens Peter Aggesen.

Vil regeringen da det samme som de radikale?

Sønderjyden begyndte sit indlæg med at rose statsminister Lars Løkke Rasmussen for den måde, statsministeren leder landet på – hvilket medførte højlydte klapsalver fra salen – men gik derefter lige til sagen: Jens Peter Aggesen gjorde opmærksom på, at landmænd kun bør betale skat af de penge, de tjener (og ikke som nu, hvor selve produktionsapparatet er skatte- og afgiftsbelagt), ligesom han understregede planteavlernes store betydning for klimaregnskabet, fordi der bindes masser af CO2 i jorden. Aggesen tog udgangspunkt i ”Danmark som mulighedernes land”, som statsministeren havde formuleret det i sin tale, og understregede, at de famøse vandområdeplaner bør tages af bordet:

”Det er uforståeligt, at regeringen bakker op om de planer, når de kan betyde en braklægning af en tredjedel af dansk landbrugsjord. Dermed får de radikale det jo, som de vil have det”, sagde Jens Peter Aggesen.

”Vi landmænd vil reguleres på fakta, ikke på følelser”, tilføjede han.

Minister: Flere kontroller er nødvendige

Jens Peter Aggesen havde tidligere på weekendens landsmøde benyttet lejligheden til – ansigt til ansigt – at kritisere miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen for at intensivere kontrollerne på landets svinebedrifter.

”Men hvis vi fortsat skal have et erhverv, vi kan være stolte af, er vi nødt til at sikre os, at reglerne overholdes”, lød det nu fra ministeren på talerstolen.

”Dansk landbrug er ikke under afvikling. Jeg arbejder med at sikre erhvervet gode vilkår. Vi kan sagtens på samme tid sikre både vores miljø og vores landbrug”, sagde Jakob Ellemann-Jensen – uden at komme ind på vandområdeplanerne.

Partitoppen roste landbruget

Det meste af partitoppen følte sig efterfølgende foranlediget til fra talerstolen at reagere med lovprisninger af landbruget:

”Vi står i spidsen for den grønne omstilling – men det gør vi kun takket være det landbrugserhverv, der sikrer fødevarer til os og de kommende generationer”, sagde gruppeformand Karen Ellemann således.

Selveste finansminister Kristian Jensen fulgte ligeledes op med ros til erhvervet:

”Jeg er stolt af, at I brødføder både Danmark og verden”, sagde han – hvorefter hele salen klappede på ny.

“Hvis enhver diskussion fortsætter længe nok…”

Kristian Jensen fik også de 1.600 fremmødte i Herning Kongrescenter til at grine med bemærkningen:

”Det siges jo ganske rigtigt, at hvis enhver diskussion i Venstre fortsætter længe nok, ender det i en debat om landbruget”…

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.