Nedlæg Nationalbanken

Den dyre firmabil, nationalbankdirektøren bliver kørt i, er betalt med valuta ikke mindst fra landbrugets eksport, understreger Benny Kirkebække Christensen - som går i rette med direktørens postulater om landbruget

penge1000x400

Af Benny Kirkebække Christensen, Hevringholm, Allingåbro

Det er på tide at overveje en nedlæggelse af Nationalbanken.

Den har svigtet, og det har nationalbankdirektør Lars Rohde et medansvar for. Siden vi fik finanskrise for 10 år siden, har en række af pengesektorens virksomheder leveret milliardtab, mens andre har lavet ulovlige milliardgevinster og i dag slås med tilhørende moralske fallitboer samt befolkningens foragt.

Kommer nemt til sin hyre

I min naivitet har jeg troet, nationalbankdirektøren var sat i verden for at tage sig af pengesektoren med fokus på 1) kronekursen, 2) at garantere sikre betalinger og 3) sikre finansiel stabilitet.

I travle dage i traktorens førerhus har jeg tænkt over, at han slipper nemt om ved at hente sin formentlig pæne hyre. Kronekursen har Christiansborg fastlagt, fordi den skal følge euroen. Det sorte marked afvikles i takt med udfasningen af sedler og mønter. Produktion af statistikker med henblik på styring af pengemarkedet og dets etik kunne Økonomiministeriet selv klare. 

Er landbruget virkelig uden samfundsværdi?

I stedet for at stramme sig an og få rettet op på tingene, laver Rohde afledningsmanøvrer. Senest har han som en anden Erasmus Montanus belært både bønder og byboer om, at hver tredje landmandsfamilie må pakke sammen og skrubbe ind til byen. Det viser hans Kloge Åge-analyse på tværs af konjunkturer, markeder og struktur. Det katastrofale er, at Rohdes regnestok fortæller ham, at landbruget er et erhverv uden samfundsværdi. 

Han har helt glemt, at den dyre firmabil, han bliver kørt i, er betalt med valuta ikke mindst fra landbrugets eksport, mens hans hjemlige forbrug kommer fra de milliarder, som borgere og erhvervsliv lægger som renter og gebyrer i pengesektoren. Den sektor skaber i sig selv ikke noget som helst udover lommeuld. Landbruget alene står derimod for 180.000 menneskers jobs og landbrugsklyngen for en eksport på mere end 160 milliarder kroner.

Fra håndvasken til guillotinen

Pengesektorens grådighed i form af hvidvask og medvirken til dræn af Europas statskasser efter model Olsenbanden i Det Kongelige Teater til musikken fra Elverhøj er slet ikke Nationalbankens skyld, men Finansrådets!

Rohde går lige fra håndvasken til guillotinen, der skal skille os af med tusinder af landbrug. For kun 10 år siden tilførte samfundet rigtig mange milliarder kroner til banksektoren, et stort tocifret milliardbeløb alene til Danske Bank, som også dengang havde rodet sig ud i noget snavs. Tilførsel af skatteydernes penge til banken – og en stribe andre pengeinstitutter – skete med fingerknips uden forudgående debat. Og så var der ikke engang tørke!

Effektiv og billig pengesektor, tak!

Vi danske bønder konkurrerer i dagligdagen med kolleger, som ud over verden har adgang til billig arbejdskraft og dårligt kender til miljø- og klimakrav. Nationalbankdirektøren kunne hjælpe os ved i det mindste at effektivisere og billiggøre pengesektoren. Han skulle få orden i eget hus, inden han kloger sig på et område, han ved for lidt om.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i bl.a. Avisen Danmark – fællessektionen for dagbladene i mediekoncernen Jysk Fynske Medier A/S. Skribenten er medlem af Bæredygtigt Landbrug og har sagt god for, at teksten ligeledes bringes på BL’s hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen