Ministeren burde koncentrere sig om at ændre vores rammevilkår

Vejret kan Jakob Ellemann-Jensen ikke gøre noget ved. Men han burde have brugt den øjeblikkelige krise som løftestang til at ændre de rammevilkår, landbruget er underlagt

byg

Af Finn Andersen, landmand, Nøttrupvej 5, 7130 Juelsminde

Vi landmænd har intet imod at betale skat – men vi vil tjene pengene først. I stedet for som nu, hvor vi via blandt andet jordskat og pesticidafgifter er beskattet på selve produktionsapparatet, inden vi har tjent en krone.

Et spørgsmål der ikke giver mening…

Derfor er det ekstremt skuffende at læse, at miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen på et offentligt møde i Søften forleden på en lidt smart facon afviste kritikken af en alt for lille tørkepakke.

Ministeren forsøgte angiveligt at vende spørgsmålet om tørkehjælp på hovedet ved at spørge: ”Hvis I landmænd havde tjent seks milliarder kr., og jeg forlangte 350 mio. kr. i skat, mente I så stadig, at det er et lille beløb?”

Dét spørgsmål giver ingen mening for økonomisk hårdt pressede landmænd.

Respekt ønskes efter et rigtigt møgår

Jeg ved ikke, om ministeren forsøger at insinuere, at vi landmænd yder for lidt til samfundskagen. Jeg synes såmænd nok, at en årlig eksport på 166 milliarder kr. fra den danske fødevareklynge taler sit eget tydelige sprog. Og som nævnt: Jeg betaler gerne den skat, jeg skal af penge, jeg har tjent.

Jakob Ellemann-Jensen burde nok vise større respekt for alle vi bønder, som har haft et rigtigt møgår: Først et efterår, der regnede væk, så vi ikke kunne få sået det, vi gerne ville. Efterfulgt af den tørreste sommer i mands minde. Især vi husdyrejendomme er hårdt ramt. Selv mangler jeg, i forhold til en normal høst, korn til mine grise.

Vi vil gerne kunne konsolidere os

Vejret kan ministeren ikke gøre noget ved.

Men han burde have brugt den øjeblikkelige krise som løftestang til at ændre de rammevilkår, landbruget er underlagt, så vi – inden naturfænomenerne rammer os næste gang – er i stand til at konsolidere os.

(Indlægget har også været bragt i bl.a. Effektivt Landbrug. Skribenten er medlem af Bæredygtigt Landbrug og har ligeledes ønsket teksten offentliggjort på BL’s hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.