Mette Frederiksen: Ingen blokpolitik på landbrugsområdet

Der skal laves løsninger hen over midten, hvis det står til Socialdemokratiets formand. Også hvis hun bliver statsminister efter et kommende folketingsvalg

mette-1

Højrefløjen i dansk politik bliver ikke sat uden for døren, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister.

Det var et af budskaberne, som den socialdemokratiske formand havde med til de godt 300 fremmødte på mødet arrangeret af Jysk Landbrug i Billund onsdag aften. Her talte hun for brede løsninger, der giver stabilitet i landbruget.

”Hvis vi vinder valget, og der kommer et nyt flertal, vil jeg så primært lave landbrugspolitik til den ene eller den anden side? Jeg vil faktisk helst lave den henover midten”, sagde Mette Frederiksen.

Hun lagde ikke op til et rødt-grønt tag-selv-bord.

”For mig er det at være dansker også at leve i et landbrugsland, hvor vi kan producere vores egen mad. Og når vi nu er så gode til at producere den, hvorfor skulle vi så stoppe med det?”, spurgte hun.

Danskproducerede svin bør slagtes i Danmark

Hun udtrykte også støtte til de danske svineproducenter, og sagde, at hun vil kæmpe for, at flere danskproducerede svin bliver slagtet i Danmark, så vi kan fastholde arbejdspladser herhjemme.

Hun mener, at politikerne bør kunne blive enige, så landbruget ved, hvordan fremtiden bliver.

Stabilitet ønskes

”Modsat Christiansborg så tænker I ikke kun på i morgen og om en uge. Der skal mange penge op af lommen, når man skal foretage investeringer. Derfor tror jeg, at det bedste, vi kan give jer, er en vished om, at tingene ikke skifter fra det ene år til det andet eller fra den ene regering til den anden. I bliver nødt til at have noget stabilitet”, forklarede hun.

Derfor ser Mette Frederiksen kun én vej frem, når det drejer sig om løsninger i det politiske landskab fremadrettet.

”Når jeg står her i dag og siger, at det er vigtigt for jer med noget stabilitet i forhold til investeringerne, så mener jeg det. Og så skal man jo lade være med at føre blokpolitik på landbrugsområdet, og det ligegyldigt om det er rød eller blå”, sagde hun.

Socialdemokrater ville gerne have været med i landbrugspakken

S-formanden blæser ikke til angreb på landbrugspakken. Hun sagde på mødet i Billund, at hun faktisk troede, at Socialdemokratiet havde en aftale med regeringen og DF, da landbrugspakken blev lavet.

”Den daværende minister havde givet hånd på, at vi havde en aftale. Vi var meget langt i de forhandlinger, og det er mit indtryk, at det var Lars Løkke, der trækker tæppet til sidst. Jeg tror ikke, at det var på grund af indholdet, for det var det, der endte med at blive vedtaget”, fortæller Mette Frederiksen.

Lav miljøpåvirkning i dansk landbrug

Hun påpegede, at der i fremtiden globalt vil være en større efterspørgsel efter fødevarer, og at dansk landbrug er et af dem, der er bedst til at producere med en lav miljømæssig belastning.

”Der er vel ikke nogen, der forestiller sig, at vi kan mætte alle munde, hvis vi ikke også kommer i gang med at forske noget mere i, hvordan landbruget med ny teknologi kan producere endnu mere med en lavere belastning”, forklarede Mette Frederiksen.

Den forskningsopgave mener hun ikke, at landbruget kan løfte, men at det er en politisk opgave.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.